25.7 C
Athens
May 20, 2024
Image default
WORLD

Πιστόριους: Έκκληση για αποκλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς

Από την Ουάσιγκτον ο υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους στέλνει μήνυμα προς το Ισραήλ για τη Ράφα. Ως προς το Κίεβο, ανακοίνωσε την αγορά και μεταφορά στην Ουκρανία αμερικανικών HIMARS.

Την ώρα που η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα επίκειται, ο Γερμανός υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται για επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν απευθύνει έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.  

“Αυτό ζητά η παρούσα συγκυρία”, ανέφερε σε συνέντευξή του χθες βράδυ, αφήνοντας με σαφήνεια να εννοηθεί ότι το Βερολίνο συμμερίζεται την απόφαση της Ουάσιγκτον να περιορίσει τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ.  

“Κατανοούμε την επαπειλούμενη διακοπή αποστολής όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες” ανέφερε στο δίκτυο ZDF. Δεν θέλησε όμως να σχολιάσει περαιτέρω εάν και η Γερμανία, που συνεχίζει να στηρίζει στρατιωτικά τοΙσραήλ, θα σχεδίαζε παρόμοια βήματα.  

Γεγονός είναι πάντως ότι και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού αυξάνεται η δυσαρέσκεια ως προς τις επικίνδυνες και την αδιαλλαξία της ισραηλινής κυβέρνησης αναφορικά με την σχεδιαζόμενη επίθεση στη Ράφα αλλά και η ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση που ήδη μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας. 

Τρία συστήματα HIMARS στην Ουκρανία

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο Γερμανός υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους για διαβουλεύσεις για το ζήτημα Ισραήλ-Γάζα αλλά και για την Ουκρανία. Ειδικά ως προς την Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η Γερμανία αναλαμβάνει το κόστος αγοράς και την παράδοση τριών συστημάτων HIMARS, ένα σύστημα ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς εδάφους εδάφους . Αυτά λοιπόν τα συστήματα θα προέλθουν από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού με γερμανική διαμεσολάβηση.  

Από την Ουάσιγκτον o Mπόρις Πιστόριους δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία είναι έτοιμη πια να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην πολιτική ασφαλείας της Ευρώπης και γι’ αυτό θα συνεχίσει να στηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία, σε καιρούς μάλιστα που ήδη αρχίζει να καταγράφεται κόπωση όπως και οικονομική πίεση και στη Γερμανία. 

Eδώ και δύο χρόνια είναι σε εξέλιξη ο εκσυγχρονισμός των γερμανικών στρατευμάτων, η στήριξη του Κιέβου με εξοπιστικά συστήματα συνεχίζεται και παράλληλα το υπ. Οικονομικών πιέζει για περικοπές στον προϋπολογισμό. 

Ταυτόχρονα ο Μπόρις Πιστόριους από την Ουάσιγκτον δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα να αναλάβει ηγετικό ρόλο για την ασφάλεια της Ευρώπης και ότι είναι έτοιμη γι αυτό το βήμα, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της επαναφοράς της στρατιωτικής στράτευσης στη Γερμανία, η οποία είχε καταργηθεί το 2011. Ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2025ο ίδιος μάλιστα προτίθεται να καταθέσει προς διαβούλευση αντίστοιχες προτάσεις. Κάτι αντίστοιχο σχεδιάζουν και οι Χριστιανοδημοκράτες ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Ιορδανία: Ο βασιλιάς Αμπντάλα απέριψε το σχέδιο κατάληψης της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ

banks

Αίγυπτος: 10 χρόνια από το πραξικόπημα Αλ-Σίσι

banks

Τουρκία: Μπαράζ αεροπορικών επιδρομών εναντίον θέσεων του PKK σε Ιράκ και Συρία

banks

Κινεζικά ΜΜΕ: Σι και Μακρόν παροτρύνουν για μία “πολιτική διευθέτηση” του πυρηνικού ζητήματος του Ιράν

banks

Βρετανία: Το δημόσιο χρέος υπερέβη το 100% του ΑΕΠ – Σε υψηλό 60 και πλέον ετών

banks

Αφγανιστάν: Τρεις νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας μπροστά σε τράπεζα στην Κανταχάρ

banks