14.9 C
Athens
May 6, 2024
Image default
COMODITIES

Ρωσία: Νέες περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου τον Δεκέμβριο

Ρωσία: Νέες περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου τον Δεκέμβριο

Η Ρωσία γνωστοποίησε την Κυριακή (17/12) ότι θα εμβαθύνει τις περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου τον Δεκέμβριο κατά δυνητικά 50.000 βαρέλια την ημέρα ή περισσότερο, νωρίτερα από ό,τι είχε υποσχεθεί.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, κάλεσαν τον Δεκέμβριο όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να συμμετάσχουν σε συμφωνία για περικοπές της παραγωγής μετά από τη συνάντηση της λέσχης παραγωγών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε το Ριάντ λίγο μετά τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ο επικεφαλής υπεύθυνος του Πούτιν για πετρέλαιο και φυσικό αέριο δήλωσε ότι η Ρωσία θα εμβαθύνει τις περικοπές πέρα από τα 300.000 βαρέλια την ημέρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί για φέτος.

«Ήδη τον Δεκέμβριο θα προσθέσουμε επιπλέον ποσότητες (σ.σ. στις περικοπές)», είπε ο Νόβακ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Κατά πόσο, θα δούμε με βάση τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου. Μπορεί να υπάρχουν επιπλέον 50.000 bpd, ίσως και περισσότερα», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία είχε δεσμευτεί για περικοπή κατά 300.000 bpd σε σύγκριση με τις εξαγωγές Μαΐου-Ιουνίου και να διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους.

Τον Δεκέμβριο, η Ρωσία συμφώνησε να εμβαθύνει αυτές τις περικοπές στα 500.000 bpd το πρώτο τρίμηνο του 2024, ανέφεραν οι ρωσικές υπηρεσίες.

Λόγω των υποσχέσεων που δόθηκαν στον ΟΠΕΚ+, οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας το 2023 θα είναι συνολικά μικρότερες από τους 247 εκατομμύρια τόνους που χρησιμοποιούνται στις κύριες μακροοικονομικές προβλέψεις της Ρωσίας, είπε ο Νόβακ.

Ο Νόβακ είπε ότι ελπίζει ότι η Gazprom και ο κινέζος παραγωγός CNPC θα μπορούσαν σύντομα να συμφωνήσουν τους όρους της σύμβασης για τις πωλήσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Power of Siberia-2.

Η Ρωσία συζητά εδώ και χρόνια για την κατασκευή του Power of Siberia-2 που θα μεταφέρει περίπου 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη Γιαμάλ στη βόρεια Ρωσία στην Κίνα μέσω Μογγολίας.

«Αναμένουμε ότι η εταιρεία θα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό», είπε ο Νόβακ.

#Ρωσία #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ_ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Related posts

Πετρέλαιο: Επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων από τον ΟΠΕΚ

banks

Ανοδική η πορεία του «μαύρου χρυσού»

banks

Ο χρυσός έκανε την καλύτερη χρονιά του από το 2020

banks

Bloomberg: Το σχέδιο της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο

banks

Η διάψευση της Σαουδικής Αραβίας ανεβάζει ξανά το πετρέλαιο

banks

Συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ για νέες περικοπές στην παραγωγή

banks