28.2 C
Athens
May 20, 2024
Image default
WORLD

Σερβία: Δύο νέοι νόμοι περί Τύπου δημιουργούν ανησυχίες για την ενίσχυση του κρατικού ελέγχου επί των μέσων ενημέρωσης

Η Σερβία υιοθέτησε δύο αμφιλεγόμενους νόμους περί Τύπου, που ανοίγουν τον δρόμο για την ενίσχυση του ελέγχου των μέσων ενημέρωσης από το κράτος.

Τα δύο νομοσχέδια, ο “Νόμος περί δημόσιας ενημέρωσης και μέσων ενημέρωσης” και ο “Νόμος περί ηλεκτρονικών μέσων”, ψηφίσθηκαν από ισχυρή πλειοψηφία του κοινοβουλίου, που κυριαρχείται από το κυβερνών κόμμα, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS).

Οταν θα τεθούν σε ισχύ, οι νόμοι θα επιτρέψουν στον κρατικό φορέα Telekom Srbija να αποκτήσει μέσα ενημέρωσης. Πράγμα που δημιουργεί “φόβους για άσκηση επιρροής και πίεσης από το κράτος”, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Μάγια Σέβερ.

Οι επικριτές του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς τον κατηγορούν εδώ και χρόνια για την φίμωση της αντιπολίτευσης και για την άσκηση ελέγχου στα μέσα ενημέρωσης. Ανάμεσα στην 1η Ιουνίου 2022 και την 31η Μαΐου 2023, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατέλαβε μόνος του τα δύο τρίτα του χρόνου που το δημόσιο δίκτυο ενημέρωσης αφιερώνει στους πολιτικούς, σύμφωνα με την σερβική μη κυβερνητική οργάνωση για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων CRTA.

Το σερβικό υπουργείο Ενημέρωσης και Τηλεπικοινωνιών χαιρετίζει με ανακοίνωσή του “ένα σημαντικό βήμα προς την βελτίωση” του τοπίου των μέσων ενημέρωσης στην Σερβία.

Το 2023, η Σερβία πέρασε από την 79η στην 91η θέση της κατάταξης για την ελευθερία του Τύπου που καταρτίζει η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Related posts

Τουλάχιστον 34.943 νεκροί (ένοπλοι και άμαχοι) από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7/10

banks

FSB: Οι ύποπτοι που συνελήφθησαν στο Νταγκεστάν συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση στην Μόσχα

banks

Τουλάχιστον 32.142 Παλαιστίνιοι νεκροί στις ισραηλινές επιχειρήσεις εναντίον της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου

banks

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον θέσεων της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας

banks

Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στέλνουν στην Ουκρανία 157 γεννήτριες

banks

Ο Ζελένσκι απορρίπτει την έκκληση του πάπα Φραγκίσκου για συνομιλίες με τη Ρωσία

banks