Το Κυπριακό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την Ελλάδα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, λέει ο έμπειρος στα ανατολικά ζητήματα και πρώην πρεσβευτής της Σερβίας στην Τουρκία Ντάρκο Τανάσκοβιτς.

Ισχυρή πίεση από τις ΗΠΑ

Ο ίδιος εκφράζει αμφιβολίες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να λάβει απόφαση για το θέμα και πως η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να ανταλλαχθεί με την ενοποίηση της Κύπρου, γράφει η ιστοσελίδα Politika του Βελιγραδίου.

Ο Τανάσκοβιτς δήλωσε στο πρακτορείο Tanjug ότι η Ελλάδα δέχεται ισχυρή πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και από τις πέντε χώρες της ΕΕ που δεν το αναγνωρίζουν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ο «πιο αδύναμος κρίκος», αν και, όπως επισημαίνει, μαζί με την Ισπανία έχει τους ισχυρότερους λόγους για να μην προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, αλλά νομίζω ότι είναι ακόμα πιο κοντά για να μην κάνει αυτό το τελευταίο βήμα», δήλωσε ο Τανάσκοβιτς, επισημαίνοντας την τελευταία δήλωση του
έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα δεν αλλάζει θέση για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, τα τελευταία χρόνια, εικασίες, αλλά και συγκεκριμένες κινήσεις των ελληνικών αρχών υποδεικνύουν μια ορισμένη προσέγγιση μεταξύ Αθήνας και Πρίστινας, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσφατη αναβάθμιση του καθεστώτος του Γραφείου του Κοσσυφοπεδίου στην πρωτεύουσα της Ελλάδας από οικονομικό σε πολιτικό.

Οι σχέσεις Ελλήνων και Αλβανών

Υπενθυμίζει επίσης ότι ο πρώην έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ήταν υπέρμαχος της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου και πήγαινε συχνά στην Πρίστινα, όμως άλλα μέλη της κυβέρνησης, μερικά από αυτά υπό την απειλή ανατροπής της, αντιτάχθηκαν σε αυτές τις ιδέες.

Ο Τανάσκοβιτς δηλώνει ότι δεν είναι αρκετά γνωστοί στη Σερβία ορισμένοι στενοί, ιστορικοί δεσμοί μεταξύ του ελληνικού και του αλβανικού λαού. Μάλιστα, ο νυν πρεσβευτής της Σερβίας στην Ελλάδα, Ντούσαν Σπασόγεβιτς, γράφει γι’ αυτό στο βιβλίο του.

«Μεταξύ του αλβανικού και του ελληνικού στοιχείου, σε όλη την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, υπάρχει μια ορισμένη, πολύ ενδιαφέρουσα σύνδεση που είναι αμφιλεγόμενη, ταυτόχρονα αντικρουόμενη, αλλά όχι πάντα. Οσον αφορά ακόμη και στον εθνικό προσανατολισμό σημαντικών προσωπικοτήτων από την ελληνική ιστορία, ορισμένοι ορθόδοξοι Αλβανοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο», λέει ο Τανάσκοβιτς.

Η «ευπάθεια» της Αθήνας

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δέχεται ισχυρή πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως λόγω της κακής οικονομικής της κατάστασης, αλλά και λόγω της δυσπιστίας της προς την Τουρκία, παρόλο που και οι δύο χώρες συμμετέχουν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα δεν εμπιστεύεται την Τουρκία και ολόκληρο το αμυντικό σύστημα της Ελλάδας προσανατολίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίσει επίθεση από τα ανατολικά, από την Τουρκία, η οποία, από την άλλη πλευρά, συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εξαλείψει εντελώς τέτοιους φόβους» τονίζει.

«Και οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται εδώ ως ο κύριος εγγυητής και προστάτης της ασφάλειας της Ελλάδας», δηλώνει ο πρώην διπλωμάτης και προσθέτει ότι όλα αυτά συμβάλλουν στην «ευπάθεια» της Αθήνας και στην ετοιμότητά της να κάνει τελικά ένα βήμα προς την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Η «υποχώρηση»

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την αυξημένη δέσμευση της χώρας του στην άσκηση πίεσης για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τανάσκοβιτς είπε ότι ακολούθησε η «υποχώρηση» από την ελληνική πλευρά, προσθέτοντας ότι αυτή η κίνηση θα σήμαινε προσέγγιση της ιδέας ίδρυσης δύο ανεξάρτητων κρατών στη διαιρεμένη Κύπρο, θέση, προσθέτει, την οποία υποστηρίζει ανοιχτά ο Ερντογάν.

«Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο για την Ελλάδα και το Κυπριακό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για αυτήν» εξηγεί.

«Αμφιβάλλω ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία εξακολουθεί να είναι ισχυρός παράγοντας στη ζωή της Ελλάδας, θα το ενέκρινε, αλλά και ο ελληνικός λαός σίγουρα δεν θα το δεχόταν με ευχαρίστηση», πιστεύει ο Τανάσκοβιτς.

Αποκλείει την ενοποίηση

Θεωρεί επίσης ότι αποκλείεται η ενοποίηση της Κύπρου – την οποία σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει ως αντάλλαγμα για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου – καθώς δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, και ως έναν από τους βασικούς λόγους αναφέρει πως η Τουρκία δεν θα συμφωνούσε με την αποστρατιωτικοποίηση του βόρειου τμήματος του νησιού.

Πηγή: politika.rs, echedoros-a.gr

Γράψτε το σχόλιό σας