24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
MARKETS

Σημαντικά κέρδη στα χρηματιστήρια της Ασίας

Σημαντικά κέρδη στα χρηματιστήρια της Ασίας

Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ οδήγησαν σε άνοδο τις αγορές Ασίας-Ειρηνικού την Τετάρτη (15/11) με ώθηση από αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία στην Κίνα. Παράλληλα, η ομαλοποίηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενίσχυσε τις ελπίδες για το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία λιανικών και βιομηχανικών πωλήσεων για τον Οκτώβριο. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7,6% τον περασμένο μήνα από πέρυσι, πάνω από την πρόβλεψη αύξησης 7% από δημοσκόπηση του Reuters. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4,6% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, ταχύτερα από το ρυθμό 4,4% που προέβλεπε η δημοσκόπηση του Reuters.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκε 3,09% στο υψηλότερο επίπεδό του σε πάνω από μία εβδομάδα, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας ενισχύθηκε 0,56%.

Παράλληλα, βέβαια τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο για πρώτη φορά σε τέσσερα τρίμηνα, εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης και αύξησης του εγχώριου πληθωρισμού.

Στο μεταξύ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ παρέμεινε σταθερός τον Οκτώβριο, έναντι των προσδοκιών των οικονομολόγων για άνοδο 0,1% σε μήνα σε μήνα. Και αυτή η είδηση έπαιξε θετικό ρόλο. Είχε προηγηθεί, άλλωστε και μία πολύ καλή συνεδρίαση στη Wall Street.

Έτσι, ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 2,59%, ενώ ο Topix σημείωσε άνοδο 1,28% αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδό του σε σχεδόν δύο μήνες.

Ανοδικά και ο Kospi της Νότιας Κορέας με +1,93%, αλλά και ο Kosdaq που ενισχύθηκε κατά 1,44%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε 1,42% σε υψηλό οκτώ εβδομάδων στις 7.105,90 μονάδες.

#ΑΣΙΑ #Αγορές #ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ #μετοχές #Nikkei

Related posts

Πτωτικά οι ασιατικές αγορές

banks

Πτώση στη Wall Street εν μέσω αναμονής για τον πληθωρισμό

banks

Wall Street: Σε θετικό έδαφος πριν το τέλος της χρονιάς

banks

Επέστρεψαν οι αγοραστές στις ευρωαγορές

banks

BofA: Η Fed απέτυχε με τον πληθωρισμό-Βουτιά 7% στις αγορές

banks

Ασιατικές αγορές: Συγκρατημένη επιστροφή στα κέρδη

banks