18.7 C
Athens
May 9, 2024
Image default
MARKETS

Πτώση στη Wall Street εν μέσω αναμονής για τον πληθωρισμό

Πτώση στη Wall Street εν μέσω αναμονής για τον πληθωρισμό

Πτωτικά ξεκίνησε η εβδομάδα στη Wall Street καθώς  οι επενδυτές στρέφουν τα βλέμματά τους στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε μεν 0,12% υψηλότερα, στις 38,769.66 μονάδες, αλλά ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,10% στις 5,117.94 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite διολίσθησε κατά 0,41 στις 16,019.27 μονάδες.

Γενικότερα, η δράση της Δευτέρας ακολουθεί μια εβδομάδα απωλειών για τους βασικούς δείκτες, απομακρύνοντας τον S&P 500 και τον Nasdaq από τα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών. Ειδικότερα, ο Dow κατέγραψε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Οκτώβριο.

Ακόμη, οι μετοχές της πληροφορικής υποχώρησαν περισσότερο από 5%, ενώ η εταιρεία κατασκευής τσιπ, Super Micro Computer σημείωσε πτώση άνω του 1%. Και οι δύο κινήσεις έρχονται καθώς οι επενδυτές διερωτώνται αν οι μετοχές που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη έχουν περισσότερο χώρο για να «τρέξουν» μετά από το ράλι της Nvidia.

Η Meta σημείωσε επίσης πτώση άνω του 4%. Εκτός της τεχνολογίας, οι φαρμακευτικές μετοχές υποχώρησαν περισσότερο από 3%.

Οι απώλειες αυτές έρχονται καθώς οι traders προετοιμάζονται για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Φεβρουαρίου που αναμένεται την Τρίτη. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones αναμένουν ότι ο ΔΤΚ θα αυξηθεί κατά 0,4% μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και κατά 3,1% σε ετήσια βάση. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, το λεγόμενο βασικό καλάθι αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 3,7% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές καταναλωτή «έρχονται» πριν από τις τιμές παραγωγού, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Μικρές μεταβολές για το πετρέλαιο

Μικρές μεταβολές σημείωσαν τη Δευτέρα οι τιμές του αργού καθώς οι επενδυτές περιμένουν νέα στοιχεία για την πορεία της ζήτησης στον απόηχο της -αναμενόμενης- απόφασης του OPEC+ να επεκτείνει τις περικοπές που εφαρμόζει στην παραγωγή του και στο δεύτερο τρίμηνο. 

Τις επόμενες ημέρες θα δουν το φως της δημοσιότητας οι μηνιαίες εκθέσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, του OPEC και της αμερικανικής κυβέρνησης για την αγορά, με τις νέες προβλέψεις για την πορεία της παραγωγής και της ζήτησης. 

Παράλληλα, οι επενδυτές περιμένουν και τα στοιχεία για την εξέλιξη του πληθωρισμού το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ για νέες ενδείξεις σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Μια άσχημη μέτρηση θα μπορούσε να περιορίσει τις ελπίδες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από το καλοκαίρι. 

Σε αυτό το κλίμα το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου έχασε 8 cents ή 0,1% και έκλεισε στα 77,93 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα με συνολικές απώλειες 2,5%. 

Το Brent Μαιου, στο μεταξύ, ενισχύθηκε κατά 13 cents ή 0,2% και έκλεισε στα 81,21 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe, μετά από συνολικές απώλειες 1,8% την προηγούμενη εβδομάδα.

#Wall_Street #μετοχές #δείκτες #πληθωρισμός #ΗΠΑ #χρηματιστήριο

Related posts

Στα «κόκκινα» οι Ευρωαγορές στην εκκίνηση του Οκτωβρίου

banks

Ρευστοποιήσεις στις ευρωαγορές μετά τις νέες αυξήσεις επιτοκίων

banks

Συγκρατημένες απώλειες στις Ευρωαγορές- Κέρδη 11,78% για την Barclays

banks

Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές εν αναμονή των κεντρικών τραπεζών

banks

Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μέσω αβεβαιότητας για τα επιτόκια

banks

«Bυθίζεται» κατά 67% η μετοχή της First Republic Bank-Αναστολή διαπραγματεύσεων

banks