21.4 C
Athens
May 5, 2024
Image default
WORLD

Σολτς: Ακλόνητη η γερμανική στήριξη στην Ουκρανία

Ενώ τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα τις τελευταίες εβδομάδες στη Μέση Ανατολή, στη γερμανική πρωτεύουσα μεγάλη είναι η κινητικότητα και για το Ουκρανικό.

“Η στήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία δεν θα επηρεαστεί σε καμία περίπτωση από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Η αλληλεγγύη μας παραμένει ακλόνητη”. Αυτό ήταν το μήνυμα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς την Τρίτη, στο πλαίσιο του έκτου Οικονομικού Φόρουμ Γερμανίας-Ουκρανίας που διεξήχθη στο Βερολίνο, παρουσία του Ουκρανού πρωθυπουργού Ντενίς Σμιχάλ και με διαδικτυακή παρέμβαση του προέδρου της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Για την ουκρανική κυβέρνηση, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες φοβάται για μια μετατόπιση του δυτικού ενδιαφέροντος προς το Ισραήλ, οι διαβεβαιώσεις της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας είναι σημαντικές.

Aύξηση εμπορικών συναλλαγών Γερμανίας-Ουκρανίας

Η Γερμανία είναι άλλωστε η χώρα, η οποία μετά τις ΗΠΑ έχει προσφέρει ως τώρα τη μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική αρωγή στην Ουκρανία, ύψους 24 δις ευρώ. Πέραν όμως των στρατιωτικών εξοπλισμών, η Γερμανία συνεχίζει να επενδύει στην Ουκρανία ποικιλοτρόπως και οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: το πρώτο εξάμηνο του 2023, εν μέσω πολέμου, οι γερμανο-ουκρανικές εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 30%, ενώ στην Ουκρανία δραστηριοποιούνται 2.000 γερμανικές επιχειρήσεις που απασχολούν 35.000 εργαζομένους.

Μάλιστα από το Οικονομικό Φόρουμ Γερμανίας-Ουκρανίας ανακοινώθηκε και γερμανικό “χειμερινό πακέτο βοήθειας” προς το Κίεβο ύψους 1,4 δις ευρώ, το οποίο προορίζεται κυρίως για τον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα τον τομέα της θέρμανσης.

Όπως διαφάνηκε και στο Βερολίνο, οι γερμανικές επενδύσεις τα επόμενα θα επικεντρωθούν κυρίως στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών, συμβάλλοντας στην ανοικοδόμηση της χώρας. Το μήνυμα και από τις δύο πλευρές ήταν άλλωστε ένα: “Όποιος επενδύει σήμερα στην Ουκρανία επενδύσει σε μια μελλοντική χώρα της ΕΕ”. Ο καγκελάριος Σολτς απηύθυμε όμως έκκληση και προς τους Γερμανούς επιχειρηματίες να προσλάβουν στο εργατικό δυναμικό τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, που έχουν καταφύγει από τον Ιανουάριο του 2022 στη Γερμανία.

“Ζέστη και ρεύμα για την Ουκρανία”

Στο μεταξύ και σήμερα, Τετάρτη, συνεχίζονται οι γερμανο-ουκρανικές επαφές στο Βερολίνο, αυτή τη φορά στο πλαίσιο του γερμανικού υπ. Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Η αρμόδια υπ. Σβένια Σούλτσε επανέλαβε την έμπρακτη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης με επενδύσεις για την προστασία των ουκρανικών υποδομών ζωτικής σημασίας και την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας ενώπιον του αντιπροέδρου της ουκρανικής κυβέρνηση, Ολεξάντρ Κουμπράκοφ.

Όπως υπογράμμισε η Γερμανίδα υπουργός, ένα πακέτο 195 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου της, αναμένεται να απορροφηθεί από εξειδικευμένες επενδύσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ουκρανίας. “Η ζέστη και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομβικής σημασίας για την ικανότητα αντίστασης των Ουκρανών, κυρίως ενόψει του χειμώνα. Για τον λόγο αυτό ενισχύουμε την στήριξη σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει άλλωστε δεσμευθεί για μια ανασυγκρότηση που θα καταστήσει τη χώρα πιο βιώσιμη, φέρνοντάς την ακόμη πιο κοντά στην ΕΕ. Και γι αυτό την υποστηρίζουμε κι εμείς ενεργά”, ανέφερε μεταξύ άλλων η Σβένια Σούλτσε.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Οι ΗΠΑ μεταβίβασαν στην Ουκρανία κατασχεθέντα όπλα που προορίζονταν για τους Χούθι

banks

Τ. Μπρετόν: Ο Τραμπ είχε διαμηνύσει στο παρελθόν δεν θα βοηθούσε την Ευρώπη σε περίπτωση πολέμου

banks

Κρεμλίνο: Η Μαύρη Θάλασσα δεν θα γίνειι ποτέ “θάλασσα του ΝΑΤΟ”

banks

Απομνημονεύματα Σόιμπλε: Αποκαλύψεις για απόπειρα ανατροπής της Μέρκελ το 2015

banks

“Τρεις όμηροι -ανάμεσά τους ένα μωρό 10 μηνών- σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς”, λέει η Χαμας

banks

Εκλογές στην Ισπανία: Πότε θα υπάρξει πιθανή εκλογική επανάληψη και σε ποιες ημερομηνίες θα διεξαχθούν

banks