14.9 C
Athens
May 6, 2024
Image default
POLITICS

Σοφιανός για μη κρατικά πανεπιστήμια: Ανάλογα με το πορτοφόλι σου θα ψωνίζεις πτυχίο

Βολές κατά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο δημιουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων εξαπέλυσε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

«Σε πανεπιστημιακή αγορά πτυχίων, μετατρέπει την ανώτατη εκπαίδευση η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Για αυτή την αντιδραστική τομή η κυβέρνηση στηρίζεται και στα «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σοφιανός.

«Η αντίθεση πρέπει να εκφραστεί μαζικά και η πρώτη απάντηση είναι στο συλλαλητήριο στις 11 Ιανουαρίου»

Τόνισε ότι η επιλογή τους «θα συναντήσει τη μαζική αντίσταση, την άρνηση της πλειοψηφίας φοιτητών, Πανεπιστημιακών κι εργαζομένων στα πανεπιστήμια καθώς και των μαθητών, που σήμερα ειδικά, αυτοί της Β’ και Γ’ Λυκείου δίνουν αγώνα για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια, με το υστέρημα της λαϊκής οικογένειας, για ν’ αντικρίσουν μια υποβαθμισμένη τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΚΚΕ, «σήμερα ο αγώνας είναι για να αναβαθμιστούν τα πανεπιστήμια και τα πτυχία και όχι να υποβαθμιστούν, να κατηγοριοποιηθούν, να περάσει μια αγορά πτυχίων, 3ετή 4ετή, 5ετή, όπου ανάλογα με το πορτοφόλι σου θα ψωνίζεις πτυχίο».

Ο Νίκος Σοφιανός υπογράμμισε «την αντίθεση στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όχι μόνο του ΚΚΕ αλλά και της πλειοψηφίας του κόσμου, με βάση δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αντίθεση που θα γιγαντωθεί όταν φύγει η συζήτηση από τα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης και μπει σε ακόμα πιο καίρια ζητήματα, όπως είναι η κατάργηση του ενιαίου τρόπου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια».

Επισήμανε ότι «αυτή η αντίθεση πρέπει να εκφραστεί μαζικά και η πρώτη απάντηση είναι στο συλλαλητήριο στις 11 Ιανουαρίου, από συλλόγους και φορείς της Εκπαίδευσης».

«Η πρώτη απάντηση είναι στο συλλαλητήριο στις 11 Ιανουαρίου»

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει την αντιδραστική ατζέντα»

Για τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Παιδεία σε άλλες χώρες, τόνισε ότι «έχουμε την ανάλογη πείρα από το παράδειγμα της Υγείας: Η δήθεν ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, σημαίνει χρόνια υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση ενώ την ίδια ώρα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας βγάζει εκατομμύρια κέρδη σε βάρος των λαϊκών αναγκών».

Όσον αφορά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι «με δοκιμασμένες συνταγές, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει την αντιδραστική ατζέντα, τις «μεταρρυθμίσεις» όπως λέει, δηλαδή νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος του λαού μας».

Στις 11 Ιανουαρίου το συλλαλητήριο ενάντια στα μη κρατικά πανεπιστήμια

Οι φοιτητικοί σύλλογοι διοργανώνουν στις 11 Ιανουαρίου συλλαλητήρια σε αρκετές πόλεις της χώρας ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

«Μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο!», σημειώνουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στα Προπύλαια, ενώ, στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα στην Καμάρα.

Μέχρι στιγμής συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί σε: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Φλώρινα, Κοζάνη, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Πάτρα, Καλαμάτα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά και Ρόδο.

Κάλεσμα ενάντια στα μη κρατικά πανεπιστήμια έχει απευθύνει και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «εμείς οι πολλοί να παλεύουμε σε ένα σχολείο – εξεταστικό μαραθώνιο και όσοι λίγοι μπορούν να αγοράζουν σπουδές, πτυχίο και μέλλον! Φανταζόμαστε τη συνέχεια. Τα ιδιωτικά θα παίρνουν χρηματοδότηση, καλούς καθηγητές κ.λπ., και για τα δημόσια δεν θα περισσεύει τίποτα! Για να έχουν πελατεία τα ιδιωτικά, θα μας βάζετε όλο και πιο πολλά εμπόδια για να περνάμε στο πανεπιστήμιο. Και αυτή η αδικία να είναι νόμος του κράτους!».

Related posts

Στο Greece Race for the Cure η Ρίτα Μωραϊτάκη Πικρού

banks

Σπίρτζης: Αν γίνω μέλος στον ΣΥΡΙΖΑ-Σταλινική συμμαχία θα παίρνω άδεια για τα κανάλια

banks1

Οικονόμου – Τα υψηλά ποσοστά των εμβολιασμένων φοιτητών και καθηγητών επιτρέπουν τη διά ζώσης εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια

banks

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία»

banks1

ΝΔ: Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει ο Πουλής για την έδρα της Δυτικής Αττικής

banks1

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Η επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά

banks1