18.1 C
Athens
April 30, 2024
Image default
COMODITIES

Ο ΟΠΕΚ «βλέπει» ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο τα επόμενα χρόνια

Ο ΟΠΕΚ «βλέπει» ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο τα επόμενα χρόνια

Ισχυρή μακροπρόθεσμη ζήτηση για πετρέλαιο εξακολουθεί να «βλέπει» ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Χαϊθάμ αλ Γκάις, παρά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναβάλει την επέκταση της παραγωγικής της ικανότητας.

H Aramco, έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης, σχεδιάζει να περιορίσει τον στόχο για μέγιστη παραγωγική ικανότητα στα 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd), λιγότερα κατά 1 εκατ. bpd, από τον στόχο που είχε θέσει προς επίτευξη το 2027.

«Επιμένουμε σε αυτό που αναφέρεται στις τελευταίες προβλέψεις μας και πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι ισχυρή (η ζήτηση)», τόνισε ο αλ Γκάις από το Ντουμπάι, στο περιθώριο του World Governments Summit.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η αιφνιδιαστική ανατροπή από το βασίλειο του σχεδίου αύξησης της παραγωγικής του ικανότητας βρισκόταν σε φάση τουλάχιστον έξι μηνών και βασίστηκε σε εκτίμηση ότι μεγάλο μέρος της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της Σαουδικής Αραβίας δε μεταφράστηκε σε χρήμα.

Πάντως, ο ΟΠΕΚ επέμεινε στην πρόβλεψή του για σχετικά ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 και το 2025 και αύξησε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη και για τα δύο έτη, λέγοντας ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου.

Στη μηνιαία έκθεσή του, ο οργανισμός δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια bpd το 2024 και κατά 1,85 εκατομμύρια bpd το 2025. Και οι δύο προβλέψεις παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η πρόβλεψη του ΟΠΕΚ για την αύξηση της ζήτησης το 2024 είναι σταθερά ισχυρότερη από άλλες προβλέψεις, όπως του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Οι δύο αυτοί οργανισμοί έχουν συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια για θέματα όπως η μακροπρόθεσμη ζήτηση και η ανάγκη για επενδύσεις σε νέες προμήθειες.

Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η «θετική τάση» για την οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επεκταθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και αύξησε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη για το 2024 και το 2025 κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες.

#OPEC #Σαουδική_Αραβία

Related posts

Πετρέλαιο: Η Ρωσία χάνει 600.000 βαρέλια ημερησίως λόγω ουκρανικών drones

banks

«Φρένο» στις τιμές κακάο μετά το πρόσφατο ράλι

banks

Σε επίπεδα ρεκόρ το απόθεμα φυσικού αερίου της Ευρώπης

banks

ΕΙΑ: Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή αργού των ΗΠΑ

banks

Η πειρατεία ελληνόκτητου τάνκερ ανεβάζει το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό- Ξεπέρασε τα 2.200 δολάρια

banks