24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
COMODITIES

Σταθεροποιείται παρά το… άγχος το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

Σταθεροποιείται παρά το… άγχος το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (5/2), καθώς μια ισχυρή έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η οποία περιόρισε τις απότομες πτώσεις την περασμένη εβδομάδα, μείωσε τις ελπίδες για γρήγορες μειώσεις επιτοκίων, παρά τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεχίσουν τις αεροπορικές επιδρομές στη Μέση Ανατολή, οι οποίες διατήρησαν τις γεωπολιτικές εντάσεις στα ύψη.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ ολοκλήρωσαν την περασμένη εβδομάδα με πτώση περίπου 7%, αφού ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να αργήσουν περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η έκθεση έδειξε ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο και οι μισθοί ανέβηκαν το περισσότερο σε σχεδόν δύο χρόνια, σημάδια που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τις οποίες οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν εκτιμήσει ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον Μάιο.

Τα δεδομένα «σπρώχνουν το χρονοδιάγραμμα για τον πολυαναμενόμενο κύκλο περικοπών της Fed προς το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο Τζεφ Σούλτσε, επικεφαλής οικονομικής στρατηγικής και στρατηγικής αγοράς στην ClearBridge Investments.

Εν τω μεταξύ, η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς δεν είναι ιδιαίτερα ορατή, υποδεικνύοντας ότι οι εντάσεις στην πετρελαιοπαραγωγική περιοχή πρόκειται να παραμείνουν.

Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για οποιαδήποτε κλιμάκωση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, αφού οι ΗΠΑ προανήγγειλαν ουσιαστικά περαιτέρω χτυπήματα σε ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή ως απάντηση σε μια θανατηφόρα επίθεση εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ιορδανία.

Οι ΗΠΑ συνέχισαν επίσης την εκστρατεία τους κατά των Χούθι στην Υεμένη, οι επιθέσεις των οποίων σε ναυτιλιακά πλοία έχουν διαταράξει τους παγκόσμιους εμπορικούς δρόμους πετρελαίου, αν και η προσφορά δεν επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό.

«Οι αγορές πετρελαίου πιθανότατα θα ανταποκριθούν συνεχίζοντας να μειώνουν τους κινδύνους διακοπής της προσφοράς στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων της Commonwealth Bank Βίβεκ Νταρ, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα διατηρήσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Στη Ρωσία, δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου στο νότιο τμήμα της χώρας το Σάββατο, δήλωσε στο Reuters πηγή στο Κίεβο, στην τελευταία από μια σειρά επιθέσεων μεγάλης εμβέλειας σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που μείωσαν τις εξαγωγές νάφθας.

Η Lukoil στην οποία ανήκει το διυλιστήριο του Βόλγκογκραντ που παράγει 300.000 bpd, αργότερα είπε ότι το εργοστάσιο λειτουργούσε κανονικά.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,19% στα 72,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει οριακά 0,01% στα 77,34 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,539% στα 28,560 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,68% στα 2.039,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,25% στα 22,512 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,48% στα 3,8035 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,29% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0753 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,53% στο 1,2563 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,20% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8559 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Υποχωρούν σημαντικά λόγω μειωμένης ζήτησης πετρέλαιο και φυσικό αέριο

banks

OPEC: Άμεσες επενδύσεις στο πετρέλαιο αλλιώς θα έχουμε ενεργειακές κρίσεις

banks

Συνεχίζει το «ράλι» του ο χρυσός

banks

Πετρέλαιο: Συνεχίζεται το ανοδικό ράλι-Σε επιφυλακή λόγω Ιράν οι επενδυτές

banks

Ιστορικά υψηλά για χρυσό και Bitcoin- Απώλειες στη Wall Street

banks

OPEC: Μειωμένη ζήτηση πετρελαίου το 2022-2023 καθώς η οικονομία επιβραδύνεται

banks