23.6 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COMODITIES

Ιστορικά υψηλά για χρυσό και Bitcoin- Απώλειες στη Wall Street

Ιστορικά υψηλά για χρυσό και Bitcoin- Απώλειες στη Wall Street

Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε ο χρυσός στη συνεδρίαση της Τρίτης (5/3), εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed  και των κλιμακούμενων γεωπολιτικών κινδύνων.

Οι παράγοντες αυτοί έχουν οδηγήσει πολλά funds στο πολύτιμο μέταλλο, ενώ ενισχύουν φυσικά και το ράλι του Bitcoin, που επίσης καταγράφει ιστορικά υψηλά.

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,8% στα 2.130,79 δολάρια η ουγκιά, ενώ προς στιγμή άγγιξε και το ιστορικό υψηλό των 2.141,59 δολαρίων. 

Με βάση τεχνικά χαρακτηριστικά, αναλυτές εκτιμούν ότι ο χρυσός έχει περιθώριο για περαιτέρω άνοδο προς τα 2.180 δολάρια σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

«Τις επόμενες ημέρες ειδικά μετά την ανακοίνωση βασικών μακροοικονομικών στοιχείων και τις συνεδριάσεις των δύο κορυφαίων κεντρικών τραπεζών, είναι πολύ πιθανόν να δούμε περαιτέρω σταθεροποίηση της αγοράς», αναφέρει ο Alexander Zumpfe, αναλυτής της Heraeus.

Ο ανεξάρτητος αναλυτής Ross Norman προβλέπει ότι η τιμή του χρυσού θα αγγίξει τα 2.300 δολάρια φέτος. «Είναι ξεκάθαρο ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια και ότι η αγορά θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως αυτό μπορεί να συμβεί τους επόμενους έξι μήνες», προσθέτει. 

Το ράλι του Bitcoin

Παράλληλα, νέο υψηλό ρεκόρ κατέγραψε το Bitcoin, με την εκρηκτική άνοδό του να τροφοδοτείται από τους επενδυτές που διοχετεύουν χρήματα σε αμερικανικά spot προϊόντα κρυπτογράφησης που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, αλλά και από την προοπτική ότι τα παγκόσμια επιτόκια μπορεί να μειωθούν.

Ειδικότερα, η τιμή του bitcoin έπιασε τα 69.210 δολάρια το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος), ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό των 68.982,20 δολ. που είχε καταγράψει στις 10 Νοεμβρίου του 2021 σύμφωνα με το Coin Metrics. Η χρηματιστηριακή αξία του δημοφιλέστερου crypto στον κόσμο έχει ήδη σημειώσει ένα νέο ρεκόρ αγγίζοντας τα 1,35 τρισ. δολάρια, πάνω από το «φράγμα» των 1,28 τρισ. δολ. που πέτυχε πριν από 2,5 χρόνια.

Αμέσως μετά το ρεκόρ βέβαια ακολούθησαν βαριές απώλειες με το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα να επιστρέφει προς το επίπεδο των 60.000 δολ.

Η διόρθωση θεωρείται φυσιολογική και οι αναλυτές επιμένουν πως θα το ράλι θα συνεχιστεί. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που περιμένουν και εξαψήφιο νούμερο!

Οι μετοχές φρενάρουν

Την ίδια ώρα οι μετοχές έχουν φρενάρει σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με τη Wall Street να κλείνει με σοβαρές απώλειες την Τρίτη (5/3).

Οι επενδυτές μαζεύονται αναμένοντας τις ανακοινώσεις για τα επιτόκια και παράλληλα βρίσκουν ενδιαφέρον στα ράλι crypto και χρυσού.

Βαρόμετρο αποτελούν ασφαλώς οι μετοχές τεχνολογίας, με την Apple να ηγείται των απωλειών λόγω των απογοητευτικών στοιχείων για τις πωλήσεις iPhone.

#χρυσός #Bitcoin #κρυπτονομίσματα #Crypto #ΡΕΚΟΡ

Related posts

Gazprom: Σταθερές ροές αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας την Πέμπτη

banks

Το πλαφόν της G7 στο ρωσικό πετρέλαιο ρίχνει τις τιμές

banks

Σταθεροποιείται με βλέμμα στις ΗΠΑ το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Trafigura: Η Ευρώπη θα αποφύγει την κρίση φυσικού αερίου

banks

Το… ντόμινο από το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

banks

Ενισχύονται οι τιμές πετρελαίου χάρη στη μείωση παραγωγής

banks