17.9 C
Athens
May 14, 2024
Image default
WORLD

Στη γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο-Ιγουέλα το Διεθνές Βραβείου Lord Byron 2023

Το Διεθνές Βραβείο Φιλελληνισμού Lord Byron απονεμήθηκε απόψε από την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών στην γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), κ. Νγκόζι Οκόντζο-Ιγουέλα. Το Βραβείο Lord Byron έχει θεσμοθετηθεί από το 2021 και απονέμεται ετησίως σε σημαντικές προσωπικότητες από τον πολιτικό, πολιτιστικό, ακαδημαϊκό ή επιχειρηματικό διεθνή στίβο των οποίων οι σταδιοδρομίες χαρακτηρίζονται από φιλελληνική στάση ή οι οποίες συνέβαλαν στην κοινωνία με δράσεις οι οποίες εναρμονίζονται με τις αξίες του ελληνισμού.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος διευθυντής του Κέντρου Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, κ. Σταμάτης Κιρμιζής σημείωσε ότι είναι τιμή για την Ακαδημία να καλωσορίζει την πρώτη γυναίκα από την αφρικανική ήπειρο που έγινε γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κιρμιζής τόνισε ότι η Νγκόζι Οκόντζο-Ιγουέλα “κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης επαγγελματικής της σταδιοδρομίας που εκτείνεται σε περισσότερα από 40 χρόνια συνεισφορών και εμπειρίας, μεταξύ των σπουδαίων της επιτευγμάτων” έχει υπάρξει υπέρμαχος των γυναικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας ανέτρεξε στη ζωή της κ. Νγκόζι Οκόντζο-Ιγουέλα διηγούμενος ότι η ίδια ως έφηβη κουβάλησε την 3 ετών αδερφή της στην πλάτη της για τρία μίλια προκειμένου να την εξετάσει γιατρός, σώζοντας την από την ελονοσία. Αναφερόμενος στον Λόρδο Βύρωνα ο κ. Βελέντζας τόνισε ότι “έθεσε τα θεμέλια για τη διαιώνιση του φιλελληνισμού ως ευγενούς αρετής, ως συνόλου αξιών που επιτρέπει σε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο να αναπτυχθεί με τρόπο ευεργετικό και δημιουργικό για τον ίδιο και για την κοινωνία του. Αυτές είναι οι αιώνιες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτές είναι οι αξίες που προάγουν την εκπαίδευση, την καινοτομία, την κοινωνική ευθύνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ισότητα των φύλων”. Με αυτό το σκεπτικό, όπως εξήγησε ο κ. Βελέντζας αποφασίστηκε, σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, η απονομή του βραβείου στην Νγκόζι Οκόντζο-Ιγουέλα, μια “διακεκριμένη προσωπικότητα, μια οραματίστρια με υποδειγματική εθνική και διεθνή καριέρα, σύμφωνα με τις φιλελληνικές αξίες”. Όπως ανέφερε ο ίδιος, εκτός του ΠΟΕ, η κ. Νγκόζι Οκόντζο-Ιγουέλα έχει μια καριέρα 25 ετών στην Παγκόσμια Τράπεζα όπου κάλυψε αρχικά την περιοχής της ανατολικής Ασίας και στη συνέχεια της Μέσης Ανατολής. Έχει υπηρετήσει ως διευθύντρια Θεσμικής Αλλαγής και Στρατηγικής με στόχο την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της Παγκόσμιας Τράπεζας. “Μετά τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές το 2000 στη Νιγηρία, της ζητήθηκε να προετοιμάσει ένα μεγάλο σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης και η εντυπωσιακή της δουλειά την οδήγησε στον διορισμό της ως υπουργού Οικονομικών” σχολίασε ο κ. Βελέντζας. Η κ. Νγκόζι Οκόντζο-Ιγουέλα ήταν η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας και διαπραγματεύτηκε την ακύρωση του 60% του εξωτερικού χρέους της χώρας της, πετυχαίνοντας μεταξύ άλλων την πιστοληπτική αναβάθμισή της.

Στην εκδήλωση παρέστη, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το Βραβείο Φιλελληνισμού Lord Byron “προορίζεται για άτομα που έχουν προσφέρει εξαιρετική συνεισφορά στην κοινωνία” και έχουν επιδείξει “δημιουργικότητα και καινοτομία”, αρχές τις οποίες “χωρίς αμφιβολία ενσωματώνει” η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο-Ιγουέλα. Η βράβευσή της “αποτελεί αναγνώριση της αξιοσημείωτης καριέρας και της αφοσίωσής της στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις πιο πιεστικές, οικονομικές και εμπορικές προκλήσεις του κόσμου” είπε ο υπουργός. Για την θητεία της ως υπουργού της Νιγηρίας, ο κ. Στυλιανίδης σχολίασε ότι “εφάρμοσε πολλές καινοτόμες πολιτικές που οδήγησαν σε σημαντική οικονομική ανάπτυξη και μείωση της φτώχειας. Πολιτικές με τεράστιο θετικό αντίκτυπο για τον λαό της Νιγηρίας” ενώ χαρακτήρισε τη συμβολή της στην παγκόσμια οικονομία ως “σημαντική”, η οποία οδήγησε σε “πρακτικές δίκαιου εμπορίου και παγκόσμια συνεργασία, διασφαλίζοντας πάντα ότι το εμπόριο είναι μια δύναμη για το καλό”. Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ, ο κ. Στυλιανίδης προσέθεσε ότι πρόκειται για μια “προσωπικότητα καθολικής αναγνώρισης”, “με πολύ σημαντικό αποτύπωμα, όχι μόνο για τη χώρα της, τη Νιγηρία, αλλά ακόμη και για την παγκόσμια κοινότητα”. Πέραν της προώθησης της ισότητας των φύλων, η Νγκόζι Οκόντζο-Ιγουέλα “πίστευε πάντα στις μεγάλες δυνάμεις της Αφρικής και πίστευε πάντα σε μια νέα μεγάλη συνεργασία Ευρώπης και Αφρικής” η οποία “θα δώσει ώθηση σε όλο τον κόσμο” τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και κατέληξε “τέτοιες προσωπικότητες έχουν όντως να δώσουν πολλά στην ανθρωπότητα και να κάνουν τη διαφορά”.

Ευχαριστώντας για την βράβευσή της, η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο-Ιγουέλα αναφέρθηκε στην χώρα της και την μακρόχρονη παρουσία ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων, οι οποίες παραμένουν ενεργές, δημιουργώντας έναν δεσμό εμπορίου, αλλά και εμπειριών που αναπόδραστα καλλιεργούν σχέσεις με τον ελληνισμό. Η κ. Okonjo-Iweala δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον “Ελληνονιγηριανό ήρωα”, όπως τον χαρακτήρισε, με τον οποίο συνδέουν πλέον την Ελλάδα οι νέοι και οι νέες της Νιγηρίας. Η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ έκανε μια σύντομη αναφορά στην ελληνική μυθολογία, εξερευνώντας κοινά σημεία με τις Νιγηριανές παραδόσεις και σημείωσε ότι “μεγάλωσε μαγεμένη από τους Έλληνες θεούς”.

Επικεντρώνοντας την ομιλία της στον “ρόλο του εμπορίου ως δύναμης για την επιδίωξη της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας”, η κ. Νγκόζι Οκόντζο-Ιγουέλα έκανε την σύνδεση ανάμεσα στο ασυνήθιστα και εξαιρετικά ψυχρό καλοκαίρι του 1816 που βίωσε ο Λόρδος Βύρωνας και στο φετινό καλοκαίρι και φθινόπωρο που καταγράφτηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ. “Οι άνθρωποι σε όλο το βόρειο ημισφαίριο πάλεψαν με τη θανατηφόρα ζέστη, τις πυρκαγιές, τις καταιγίδες και την ξηρασία. Οι Έλληνες ήταν στην πρώτη γραμμή” της μάχης είπε η κ. Οκόντζο-Ιγουέλα ανακαλώντας τα λόγια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για “πόλεμο σε καιρό ειρήνης”. Όπως σχολίασε η ίδια “οι άνθρωποι συνήθως δεν σκέφτονται το εμπόριο σε σχέση με τη βιωσιμότητα, αλλά ο στόχος μου εδώ είναι να σας πείσω ότι το εμπόριο και ο ΠΟΕ είναι πολύτιμα όπλα στο οπλοστάσιο του κόσμου” προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς “όχι μόνο το εμπόριο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της βιωσιμότητας, αλλά η βιώσιμη ανάπτυξη είναι κυριολεκτικά γραμμένη στα συστήματα συναλλαγών”. “Η ιδρυτική συμφωνία του ΠΟΕ αναφέρει ότι σκοπός του οργανισμού είναι να χρησιμοποιήσει το εμπόριο για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη” υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του Οργανισμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

Ρεν (ΕΚΤ): Οι αποφάσεις μας θα επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο

banks

“Η Γερμανία ζει πάνω από τις δυνατότητές της”

banks

ΗΠΑ: Η FTC προσπαθεί να μπλοκάρει τη συμφωνία των Kroger – Albertsons ύψους $25 δισ.

banks

Ο Μαδούρο βρίσκεται στο Πεκίνο για να συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ

banks

Ρωσίδες ζητούν να γυρίσουν οι άνδρες τους από το μέτωπο

banks

Μπλίνκεν: Η Ουάσινγκτον θα διατηρήσει την πίεση στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

banks