21.8 C
Athens
May 20, 2024
Image default
WORLD

Σ. Κόλινς (Fed Βοστόνης): Η επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2% ίσως απαιτήσει περισσότερο χρόνο

Η Federal Reserve ίσως χρειαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια στα υψηλά δύο δεκαετιών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως προκειμένου να μειωθεί η ζήτηση κια να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στις τιμές, σημείωσε την Τετάρτη η επικεφαλής της Fed Βοστόνης, Σούζαν Κόλινς.

Η Κόλινς, που στάθηκε ιδιαίτερα στην έλλειψη αποπληθωριστικής προόδου κατά τη διάρκεια του 2024, σημείωσε ότι απαιτείται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμού θα παραμείνει σε βιώσιμη πορεία προς τον στόχο του 2% της Fed.

Μάλιστα, η πρόεδρος της Fed Βοστόνης απέφυγε να κάνει μια πρόβλεψη για το πότε θα μπορούσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού.

“Οι πρόσφατες ανοδικές εκπλήξεις όσον αφορά τη δραστηριότητα και τον πληθωρισμό υποδηλώνουν πιθανότατα ότι χρειάζεται να διατηρηθεί η νομισματική πολιτική στα τρέχοντα επίπεδα, μέχρι να αποκτήσουμε περισσότερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%”, σημείωσε η Κόλινς μιλώντας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

“Τα πρόσφατα δεδομένα με κάνουν να πιστεύω ότι αυτό θα πάρει περισσότερο χρόνο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως”, πρόσθεσε.

Τα σχόλια της Κόλινς απηχούν εκείνα του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει περισσότερη δουλειά να κάνει προκειμένου να αποκτήσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%, ώστε να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων.

Η Σούζαν Κόλινς σημείωσε επίσης ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι παρατηρούνται εμπόδια στη διαδικασία αποπληθωρισμού, όπως η έλλειψη προόδου κατά το πρώτο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι ο οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό, αυξήθηκαν κατά 2,7% τον Μάριο σε ετήσια βάση, ανεβάζοντας ρυθμό σε σχέση με το 2,5% του Φεβρουαρίου.

“Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί μεθοδική επιμονή, αναγνωρίζοντας ότι η πρόοδος θα πάρει χρόνο και θα συνεχίσει να έχει σκαμπανεβάσματα”, σημείωσε.

“Μέτρια περιοριστική”

Η πρόεδρος της Fed Βοστόνης σημείωσε ότι σε μεγάλο βαθμό η πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού που σημειώθηκε το προηγούμενο έτος ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών αγαθών, τάση που είναι απίθανο να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό. 

“Η πρόοδος στον πληθωρισμό πιθανότατα θα απαιτήσει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της ζήτησης, ιδιαίτερα για να διευκολυνθεί η περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των βασικών υπηρεσιών εκτός στέγασης”, πρόσθεσε.

Περιέγραψε την τρέχουσα πολιτική ως “μετρίως περιοριστική”, συμπληρώνοντας ότι είναι πιθανό “η πολιτική να κατέστη περιοριστική πιο πρόσφατα από ό,τι πιστεύαμε και δεν έχουμε δει ακόμη τον πλήρη αντίκτυπό της”.

Related posts

Ζελένσκι: Δύσκολη η άμυνα των στρατευμάτων μας στα ανατολικά

banks

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έπληξαν βιομηχανικές μονάδες με ιρανικά drones Shahed

banks

Halifax: Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνουν τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2011

banks

Έλον Μασκ: Μέσω Starlink το internet μετά το μπλακάουτ στις επικοινωνίες στη Γάζα

banks

Ντε Κος (ΕΚΤ): Θα αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκιά μας τον Ιούνιο

banks

Γερμανία: Ούριος άνεμος για την αμυντική βιομηχανία;

banks