18 C
Athens
May 18, 2024
Image default
WORLD

Όποιος μπορεί εγκαταλείπει τον Νίγηρα

Με τέσσερα αεροπλάνα, η Γαλλία σχεδιάζει να ολοκληρώσει μέσα στην ημέρα τη μεταφορά από τον Νίγηρα των Γάλλων πολιτών αλλά και άλλων Ευρωπαίων και μη, που θέλησαν να απομακρυνθούν εξαιτίας του πρόσφατου πραξικοπήματος και των ταραχών που ξέσπασαν στη χώρα. Το πρώτο Airbus προσγειώθηκε στη 01:30 το πρωί στο αεροδρόμιο Ρουασί (Σαρλ ντε Γκωλ)με 262 επιβάτες εκ των οποίων 11 μωρά.

Στην πλειονότητά τους ήταν Γάλλοι πολίτες, αλλά και κάποιοι άλλοι Ευρωπαίοι. Στο δεύτερο αεροπλάνο που ακολούθησε επέβαιναν και άλλες εθνικότητες, Καναδοί, Αμερικάνοι, Ινδοί, αλλά και Γερμανοί, Αυστριακοί και Βέλγοι που αποδέχθηκαν τη γαλλική προσφορά για τη μεταφορά τους.

Για την υποδοχή τους υπήρξε σημαντική υποστήριξη στο αεροδρόμιο, όχι μόνο ψυχολογικής αλλά και πρακτικής φύσεως, αφού ορισμένοι έφθασαν με τα απολύτως απαραίτητα.

Το τέλος της παντοδυναμίας

Με την εξέλιξη αυτή στον Νίγηρα, οι Γάλλοι έχουν την πικρή γεύση του τέλους μιας εποχής: της παντοδυναμίας τους στις πρώην αποικίες μέσω της σχέσης που ονόμαζαν Franceafrique ακόμα και μετά την υποτιθέμενη ανεξαρτησία τους. Και αυτό γιατί η εξάρτηση συνεχίσθηκε ουσιαστικά με το πιο σημαντικό μέσο για μια χώρα που είναι το νόμισμα.

Στις πρώην αφρικανικές αποικίες, γνωστές ως CFA ήτοι “Colonies Francaise Afrique” είναι το νόμισμα που επέβαλε η Γαλλία σε 14 αρχικά αποικίες το 1945, με εγγυήτρια την Τράπεζα της Γαλλίας και ισοδυναμία με το τότε φράγκο και στη συνέχεια το ευρώ. Υπήρξε επομένως υπερτιμημένο για χρόνια με τραγική συνέπεια για τους Αφρικάνους να βλέπουν τις εξαγωγές τους να βουλιάζουν.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Ζελένσκι: Οι “τρεις νίκες” που χρειάζεται η Ουκρανία στο διεθνές μέτωπο

banks

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στο Χαλέπι

banks

Γερμανία: Επιτρέπονται τελικά οι ουκρανικές σημαίες στις εκδηλώσεις για την επέτειο του τέλους του ΒΠΠ

banks

Κένυα: Τουλάχιστον 48 νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα

banks

Ρεκόρ βίαιων επιθέσεων Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

banks

Μεσανατολικό: Ο Μακρόν θα μεταβεί στο Κατάρ για το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων

banks