17.9 C
Athens
May 17, 2024
Image default
ECONOMY

Βιομηχανία: Συρρικνώθηκε ο τζίρος τον Ιούνιο – Πτώση 17,2%

Διψήφια πτώση κατέγραψε ο τζίρος της εγχώριας βιομηχανίας τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε μείωση 17,2% τον φετινό Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, έναντι αύξησης 43,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2022 με το 2021. Ωστόσο σε μηνιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, παρουσίασε αύξηση 1,6% τον Ιούνιο συγκριτικά με τον Μάιο του 2023.

ΕΛΣΤΑΤ

Θετικό πρόσημο είχε ο τζίρος της βιομηχανίας και σε επίπεδο 12μήνου. Ο μέσος Γενικός Δείκτης της περιόδου Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023, παρουσίασε αύξηση 11% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022, έναντι αύξησης 36,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια μείωση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Ιούνιο 2023 προήλθε:

1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας:

  • Μείωση κατά 17,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, παραγωγής βασικών μετάλλων.
  • Αύξηση κατά 11,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τη μεταβολή των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.

2. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

  • Μείωση κατά 23,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς.
  • Μείωση κατά 13,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς.

Related posts

Δ. Παπαστεργίου: Το 2024 θα είναι ένα έτος περαιτέρω απλοποίησης διαδικασιών

banks

«Εξοικονομώ 2023»: Ξεκινά ο β’ κύκλος του προγράμματος – Οι επιλέξιμες δαπάνες

banks

Έρευνα ΓΣΕΕ: Το 90% των εργαζομένων μείωσε την κατανάλωση βασικών αγαθών – 4 στους 10 βάζουν χέρι στις αποταμιεύσεις

banks

Αμερικανικό κολέγιο: Ινστιτούτα και Κέντρα Αριστείας για την κινητοποίηση της ελληνικής οικονομίας

banks

Θετική αξιολόγηση σε διεθνές επίπεδο για την Εταιρική Υπευθυνότητα της Τράπεζας Πειραιώς

banks

Έτοιμο να μπει στην… πρίζα το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο (βίντεο)

banks