19.3 C
Athens
May 2, 2024
Image default
ECONOMY

Βιομηχανία: Συρρικνώθηκε ο τζίρος τον Ιούνιο – Πτώση 17,2%

Διψήφια πτώση κατέγραψε ο τζίρος της εγχώριας βιομηχανίας τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε μείωση 17,2% τον φετινό Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, έναντι αύξησης 43,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2022 με το 2021. Ωστόσο σε μηνιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, παρουσίασε αύξηση 1,6% τον Ιούνιο συγκριτικά με τον Μάιο του 2023.

ΕΛΣΤΑΤ

Θετικό πρόσημο είχε ο τζίρος της βιομηχανίας και σε επίπεδο 12μήνου. Ο μέσος Γενικός Δείκτης της περιόδου Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023, παρουσίασε αύξηση 11% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022, έναντι αύξησης 36,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια μείωση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Ιούνιο 2023 προήλθε:

1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας:

  • Μείωση κατά 17,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, παραγωγής βασικών μετάλλων.
  • Αύξηση κατά 11,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τη μεταβολή των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.

2. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

  • Μείωση κατά 23,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς.
  • Μείωση κατά 13,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς.

Related posts

Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η νέα έκδοση ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ

banks

Χρ. Σταϊκούρας: Υψηλότερη ανάπτυξη, χαμηλότερος πληθωρισμός και ανεργία το 2023

banks

Αυξημένες πληρότητες σε δρομολόγια των ΚΤΕΛ και σε πτήσεις εξωτερικού

banks

ΕΣΕΕ: Συνάντηση με τον Κ. Χατζηδάκη

banks

Αυξημένες κρατικές ενισχύσεις για Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη, Αιγαίο και Κρήτη

banks

Aνεβάζουν ταχύτητα οι δημόσιες επενδύσεις

banks