22.7 C
Athens
May 18, 2024
Image default
ECONOMY

Ένδυση – κλωστοϋφαντουργία: Με αρνητικό πρόσημο το 9μηνο – Τι φρέναρε την πορεία του κλάδου

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν τα περισσότερα μεγέθη στην αλυσίδα ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος Ελλάδος, η κύρια αιτία ήταν η μειωμένη ζήτηση από το εξωτερικό λόγω της μείωσης της κατανάλωσης στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές εξαιτίας του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο δείκτης παραγωγής σημείωσε μείωση 9,6% στην ένδυση και 2,8% στην κλωστοϋφαντουργία.

Κάμψη των εξαγωγών

Λόγω της μειωμένης ζήτησης από το εξωτερικό οι εξαγωγές κατέγραψαν πτώση 15,1%. Σε αξία, οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το πρώτο εννεάμηνο του 2023 υποχώρησαν σε 1,43 δισ. ευρώ από 1,68 δισ. ευρώ το 2022. Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν σημαντική μείωση κατά 22,7% και διαμορφώθηκαν σε 676 εκατ. ευρώ.

Στην κλωστοϋφαντουργία οι εξαγωγές επίσης μειώθηκαν κατά 9,3% και διαμορφώθηκαν σε 403 εκατ. ευρώ. Τέλος οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, του βαμβακιού, σημείωσαν μικρότερη μείωση κατά 4,0% και διαμορφώθηκαν σε 348 εκατ. ευρώ.

Πτωτικά και οι εισαγωγές

Στις εισαγωγές, καταγράφηκε επίσης μείωση κατά 8,2%. Η μείωση στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών ήταν της τάξης του 6,6%, ενώ οι εισαγωγές ενδυμάτων μειώθηκαν κατά 8,1% και σε αξία διαμορφώθηκαν σε 1,9 δισ. ευρώ.

Ανοδικά οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων

Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων κατέγραψαν άνοδο 11% στο εννεάμηνο και ανήλθαν σε αξία σε 2,05 δισ. ευρώ από 1,85 δισ. το 2022.

Related posts

Θεοχάρης στο «Capital Link Invest in Greece Forum»: Επενδύστε στην Ελλάδα γιατί αλλάζει

banks

Φυσικό αέριο: Εβδομαδιαία κέρδη εν όψει χαμηλών θερμοκρασιών

banks

Αντίστροφη μέτρηση για την υποχρεωτική ασφάλιση εταιρειών έναντι φυσικών καταστροφών

banks

Οι Δελφοί επίκεντρο του διεθνούς διαλόγου για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς

banks

Β.Κικίλιας: Δεν μας εφησυχάζει η αύξηση των τουριστικών εσόδων

banks

Die Zeit: Γιατί το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε ακριβό προορισμό

banks