18.7 C
Athens
May 5, 2024
Image default
ECONOMY

Ένδυση – κλωστοϋφαντουργία: Με αρνητικό πρόσημο το 9μηνο – Τι φρέναρε την πορεία του κλάδου

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν τα περισσότερα μεγέθη στην αλυσίδα ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος Ελλάδος, η κύρια αιτία ήταν η μειωμένη ζήτηση από το εξωτερικό λόγω της μείωσης της κατανάλωσης στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές εξαιτίας του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο δείκτης παραγωγής σημείωσε μείωση 9,6% στην ένδυση και 2,8% στην κλωστοϋφαντουργία.

Κάμψη των εξαγωγών

Λόγω της μειωμένης ζήτησης από το εξωτερικό οι εξαγωγές κατέγραψαν πτώση 15,1%. Σε αξία, οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το πρώτο εννεάμηνο του 2023 υποχώρησαν σε 1,43 δισ. ευρώ από 1,68 δισ. ευρώ το 2022. Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν σημαντική μείωση κατά 22,7% και διαμορφώθηκαν σε 676 εκατ. ευρώ.

Στην κλωστοϋφαντουργία οι εξαγωγές επίσης μειώθηκαν κατά 9,3% και διαμορφώθηκαν σε 403 εκατ. ευρώ. Τέλος οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, του βαμβακιού, σημείωσαν μικρότερη μείωση κατά 4,0% και διαμορφώθηκαν σε 348 εκατ. ευρώ.

Πτωτικά και οι εισαγωγές

Στις εισαγωγές, καταγράφηκε επίσης μείωση κατά 8,2%. Η μείωση στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών ήταν της τάξης του 6,6%, ενώ οι εισαγωγές ενδυμάτων μειώθηκαν κατά 8,1% και σε αξία διαμορφώθηκαν σε 1,9 δισ. ευρώ.

Ανοδικά οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων

Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων κατέγραψαν άνοδο 11% στο εννεάμηνο και ανήλθαν σε αξία σε 2,05 δισ. ευρώ από 1,85 δισ. το 2022.

Related posts

Κρήτη: Ανοικτός ο ΒΟΑΚ έως αρχές 2024 – Μεγάλο πρόγραμμα έργων 3,6 δισ. ευρώ

banks

Ελαιόλαδο: Στήθηκαν «πάγκοι» στο facebook

banks

Βουλή- Σκυλακάκης: Θα κάνουμε έντιμη προσπάθεια στην κατάρτιση του προϋπολογισμού

banks

Θεσσαλία – Έβρος: Διπλασιάζεται το market pass στις πληγείσες περιοχές

banks

Με υπεύθυνες δηλώσεις θα ανανεώνεται η άδεια ασφαλιστικών διαμεσολαβητών

banks

Επιθεώρηση Εργασίας: Πρόστιμα 1,2 εκατ. σε εστίαση, διασκέδαση, εμπορικά και ξενοδοχεία

banks