Η πανδημία είναι εδώ και, «παρά την εικόνα που δημιουργεί η κυβέρνηση, τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, όπως και οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι», δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σε τηλεδιάσκεψη με τους γραμματείς των τομέων του κόμματος.

Η κυρία Γεννηματά ανέφερε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού «παραμένουν από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών», τονίζοντας ότι δεν φθάνουν «οι επικοινωνιακές κινήσεις που δημιουργούν εφησυχασμό».

Προσέθεσε πως για να φθάσουμε στην «ελευθερία», χρειάζεται προσοχή, συστηματική επιτήρηση-έλεγχοι παντού, με ευθύνη του κράτους, για την εφαρμογή των μέτρων, καθώς και ότι πρέπει να δοθεί βάρος στον εμβολιασμό του πληθυσμού, στους ηλικιωμένους, στους υγειονομικούς και  ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές.

«Να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς και να παρθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης που έχουμε προτείνει», κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Η κυβερνητική επίθεση στους εργαζόμενους κλιμακώνεται

Στην τηλεδιάσκεψη, η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ για το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «η κυβερνητική επίθεση στους εργαζόμενους κλιμακώνεται».

Όπως είπε, «ξεκίνησαν με την υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων, ευνοώντας τους ασύδοτους εργοδότες. Συνέχισαν με το δόγμα μισός μισθός-μισή δουλειά, με το πρόγραμμα «Συνεργασία». Και όταν αυτό απέτυχε, άφησαν 600.000 εργαζόμενους να ζουν για πολλούς μήνες, με το επίδομα των 534 ευρώ».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι τώρα προχωρούν «σε πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με το απαράδεκτο εργασιακό νομοσχέδιο».

Και υποστήριξε ότι «αφαιρούν την υποχρέωση συλλογικής σύμβασης, για να γίνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας», ενώ όπως ανέφερε «για να μην πληρώνουν υπερωρίες οι ασύδοτοι επιχειρηματίες, αφήνουν απροστάτευτο τον εργαζόμενο απέναντι στον εργοδότη του και, στην πράξη, καταργούν το οκτάωρο».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι η ψηφιακή κάρτα «δεν θα εφαρμοσθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα, παρά μόνο «πειραματικά»» και προσέθεσε ότι με το νομοσχέδιο «διευκολύνουν την απελευθέρωση των απολύσεων, περιορίζοντας δραστικά τους λόγους της επαναπρόσληψης εργαζομένων» που κέρδισαν δικαστικές αποφάσεις.

Επιπλέον, τόνισε, «διαλύουν ουσιαστικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, απομακρύνοντάς το από τον έλεγχο και την ευθύνη του υπουργείου Εργασίας» και υτογράμμισε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν μπορεί να μη βρίσκονται στην ευθύνη του κράτους «και οι υπουργοί να προβάλλουν ως ανευθυνοϋπεύθυνοι για την ασυδοσία».

«Περιορίζουν δραστικά το δικαίωμα της απεργίας, αλλά και την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών από την απόλυση», κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.

Γράψτε το σχόλιό σας