18.7 C
Athens
October 5, 2023
Image default
WORLD

Ο “εκλεκτός” των αγορών Μεχμέτ Σιμσέκ νέος ΥΠΟΙΚ του Ερντογάν

Τον Μεχμέτ Σιμσέκ θα ορίσει υπουργό Οικονομικών και Οικονομίας της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας στροφή προς έναν υπέρμαχο των συμβατικών οικονομικών επιλογών για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, σύμφωνα με άτομα που έχουν άμεση γνώση του θέματος τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Ο Σιμσέκ, που είχε διατελέσει και παλαιότερα ΥΠΟΙΚ της Τουρκίας, αποχώρησε από το κυβερνητικό επιτελείο του Ερντογάν το 2018, όταν η χώρα πέρασε σε προεδρικό σύστημα με εκτελεστικές εξουσίες.

Όπως είπαν οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος, ο Σιμσέκ θα αναλάβει υπεύθυνος για όλες τις οικονομικές πολιτικές της Τουρκίας στο νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Σάββατο.

Οι επενδυτές δείχνουν σημαντικές ανησυχίες για την πορεία της Τουρκίας μετά τη νέα νίκη του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές, με τη λίρα να σημειώνει καθημερινά νέα ιστορικά χαμηλά. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του μετά την επανεκλογή του δεσμεύτηκε να εγκαταστήσει “μια οικονομική ομάδα με διεθνή αξιοπιστία” που θα διασφάλιζε τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη.

Ο Σισμέκ, πρώην αναλυτής στην Merill Lynch, έχει διατελέσει επίσης και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ερντογάν.

Σε αυτόν τον ρόλο είχε πραγματοποιήσει αρκετά ταξίδια στο Λονδίνο με τον τότε διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Τσετίνκαγια, στα οποία επιχειρούσαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να αυξήσει τον έλεγχο που ασκούσε στην οικονομική πολιτική, κάτι που οδηγούσε σε πτώση της λίρας.

Ο Σίμσεκ θα αντικαταστήσει τον Νουρεντίν Νεμπάτι, που υπήρξε υπουργός Οικονομικών από τα τέλη του 2021. Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο Νεμπάτι, που προηγουμένως είχε θητεύσει αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, θεωρήθηκε ότι ήταν κοντά στον πρώην τσάρο της οικονομίας και γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Τον διορισμό του Σιμσέκ επιβεβαιώνει και ο αρθρογράφος της Hürriyet, Αμπντουλκαντίρ Σελβί, γράφοντας ότι “ο Μεχμέτ Σιμσέκ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ερντογάν δύο φορές χθες και τελικά αποφάσισε να αναλάβει τη διαχείριση της οικονομίας”. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σιμσέκ έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Ερντογάν για τη διαχείριση της Κεντρικής Τράπεζας και τον έλεγχο επί των επιτοκίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το στρατόπεδο του AKP,  ο Σιμσέκ να έπεισε τον Ερντογάν να του παραχωρήσει ελευθερία στην άσκηση νομισματικής πολιτικής για τουλάχιστον 18 μήνες. Σε αυτό το διάστημα φέρεται ότι θέλει να ανεβάσει το βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας από το τωρινό επίπεδο (8,5%) στο 25%.

Τον διορισμό του Σιμσέκ ως νέου τσάρου της τουρκικής οικονομίας επιβεβαιώνει και ο Αμπντουλάχ Καρακούς της εφημερίδης Milliyet.

Διαβάστε:

* Ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας; Δεν έχει σημασία 

Related posts

Πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία σε αντίποινα για τις ρουκέτες προς τα υψίπεδα του Γκολάν

banks

Οι Βρετανοί δεν ενδιαφέρονται για την στέψη του Καρόλου

banks

“Ευχαριστώ” Ζελένσκι σε Μητσοτάκη για την προσχώρηση της Ελλάδας στο κοινό ανακοινωθέν της G7 για την Ουκρανία

banks

Η Ρωσία σήκωσε μαχητικό MIG-31 για να αναχαιτίσει νορβηγικό αεροσκάφος

banks

Ν. Χριστοδουλίδης: Προσπάθειες για περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό και “σπάσιμο” του αδιεξόδου

banks

Ουκρανία: Οι διαρροές εγγράφων του Πενταγώνου είναι ένα μείγμα αληθινών και ψευδών πληροφοριών

banks