18.2 C
Athens
May 1, 2024
Image default
COVER STORY ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ποιες τράπεζες μπαίνουν στον Ηρακλή ΙΙΙ

Η πρόθεση για τις επόμενες εβδομάδες είναι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σχετικά με τα χαρτοφυλάκια που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙΙ. Αυτό είναι το τρίτο πρόγραμμα εγγυήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων με κρατικές εγγυήσεις, με χρηματοδότηση ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Το κίνητρο πίσω από τη δημιουργία του τρίτου “sequel” του Ηρακλή ήταν η εξυγίανση των μη συστημικών τραπεζών Attica Bank και Παγκρήτια με στόχο τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα. Αυτό επιβεβαίωσε με πρόσφατες δηλώσεις του στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Στόχος, είπε, είναι να αποκατασταθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού, καθώς “μέχρι τώρα, οι μη συστημικές τράπεζες δεν είχαν πρόσβαση, ούτε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ούτε στον Ηρακλή, που σημαίνει ότι αν θέλουμε ανταγωνισμό πρέπει κατά ένα ελάχιστο επίπεδο να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού”.

Οι δύο μη συστημικές τράπεζες διαθέτουν σήμερα στα χαρτοφυλάκιά τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ξεπερνούν αθροιστικά τα 3 δισ. ευρώ, με δείκτη NPE άνω του 60%. Έως τα τέλη του μήνα, όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, αναμένεται να ολοκληρωθεί η έκθεση του διεθνούς οίκου DBRS με την οποία θα υπολογιστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της ένταξης των εν λόγω χαρτοφυλακίων στον Ηρακλή ΙΙΙ.

Όπως έχει διαμηνύσει ο Επόπτης σε όλους τους τόνους, στόχος είναι η ριζική εξυγίανση των δύο ιδρυμάτων με διαδικασίες “fast track”, γεγονός που αφήνει μικρά περιθώρια για ένταξη άλλων χαρτοφυλακίων στο πρόγραμμα -πέραν όσων εκκρεμούν από τον Ηρακλή ΙΙ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν καταθέσει αίτημα ένταξης η Εθνική Τράπεζα για την τιτλοποίηση “Frontier II” ύψους 1 δισ. ευρώ και η Πειραιώς για το “Sunrise III” ύψους 508 εκατ. ευρώ. Τα δύο αυτά χαρτοφυλάκια αποτελούν “ουρά” του προηγούμενου Ηρακλή ο οποίος τερματίστηκε πρόωρα λόγω του ζητήματος αύξησης του δημοσιονομικού κόστους του προγράμματος που έθεσε η Eurostat.

Εκκρεμότητα του Ηρακλή ΙΙ συνιστά, επίσης, η κοινοπρακτική τιτλοποίηση “Solar” ύψους 1,2 δισ. ευρώ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, για την οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη κατατεθεί αίτημα ένταξης.

Πιέσεις για επέκταση του Ηρακλή ΙΙΙ

Τονίζεται ότι, πέραν της “ουράς” του προηγούμενου προγράμματος, και των χαρτοφυλακίων του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, νέο χαρτοφυλάκιο ετοιμάζει για ένταξη στον Ηρακλή ΙΙΙ η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για το Frontier III, ύψους 620 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει 60.000 δάνεια -ένα μείγμα στεγαστικών, καταναλωτικών και δανείων προς μικρές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κεντρικός τραπεζίτης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων να επεκταθεί πέραν των 2 δισ. ευρώ. “Ίσως χρειαστεί να αυξηθεί, ίσως τα 2 δισ. ευρώ εγγυήσεων να μην επαρκούν. Τα 2 δισ. ευρώ ενδεχομένως να γίνουν 2,5 με 2,6 δισ. ευρώ, όμως  σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν 4 δισ. ευρώ”, ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Το “παράθυρο” αυτό φαίνεται πως κρατά κλειστό, πάντως, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι η επέκταση του Ηρακλή δεν έγκειται στη διακριτική ευχέρεια των ελληνικών αρχών. Προϋποθέτει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα από μια εκτενή και πολύμηνη διαδικασία υποβολής αιτημάτων από ελληνικής πλευράς.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, ο νόμος για την επανενεργοποίηση του προγράμματος “Ηρακλής” πέρασε από τη Βουλή μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, κατόπιν διαπραγμάτευσης με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέτοντας σαφή ποσοτικά όρια του προγράμματος στα 2 δισ. ευρώ.

“Οποιαδήποτε τροποποίηση θα έπρεπε να ακολουθήσει την ίδια οδό, δηλαδή εκ νέου διαπραγμάτευση, αλλά και νομοθέτηση, κάτι το οποίο δεν προκρίνεται, εν όψει και του γεγονότος ότι επί του παρόντος οι νέες εγκρίσεις κατέλαβαν μόλις ένα μικρό μέρος του συνολικού προϋπολογισμού των 2 δισ. ευρώ”, εξηγεί η ίδια.

Related posts

Wall: Τα χειρότερα ίσως δεν έχουν περάσει – Τι δείχνει η σύγκριση με προηγούμενες μεγάλες κρίσεις

banks

Διαβούλευση για τα Stress tests – Αλλάζει ο υπολογισμός κινδύνου σε μεγάλες και μικρές τράπεζες

banks

Πειραιώς: Οι διεργασίες έως τη Δευτέρα για να ξεκινήσει το placement

banks1

Kεντρικές τράπεζες: Μια αμφίρροπη μάχη σε Φρανκφούρτη – Ουάσιγκτον για τα επιτόκια

banks1

Τράπεζες: Ετοιμες να μειώσουν τις χρεώσεις POS

banks1

Καμπανάκι ΤτΕ για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών

banks