18.6 C
Athens
May 1, 2024
Image default
WORLD

Προειδοποίηση Ουκρανίας: Αν ηττηθούμε θα γίνει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Εάν η Ουκρανία ηττηθεί στον πόλεμο με τη Ρωσία θα γίνει “Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος” προειδοποίησε εχθές ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ, από την Ουάσινγκτον, προτρέποντας παράλληλα το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει την πρόσθετη βοήθεια που προωθεί εδώ και καιρό η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε “επιφυλακτικά αισιόδοξος” ότι οι Αμερικανοί βουλευτές θα εγκρίνουν τελικά νομοσχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παροχή βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων προς το Κίεβο. Πέραν της Ουκρανίας, περιλαμβάνει επίσης οικονομική βοήθεια προς το Ισραήλ καθώς και κονδύλια για τον Ινδο-Ειρηνικό.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, το ένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, πρόκειται να ψηφίσει για την έγκριση του νομοσχεδίου το προσεχές Σάββατο.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο BBC την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας σημείωσε ότι “χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα χθες, όχι αύριο, όχι σήμερα”.

“Εάν δεν προστατευθούμε… η Ουκρανία θα πέσει. Και ο κόσμος, το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας θα καταρρεύσει… και όλος ο κόσμος θα πρέπει να βρει… ένα νέο σύστημα ασφαλείας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Ή θα υπάρξουν πολλές νέες συγκρούσεις, πολλοί τέτοιου είδους πόλεμοι, που στο τέλος θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, πρόσθεσε ο Σμίχαλ.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία προβαίνει σε μια τόσο ηχηρή προειδοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει μια πιθανή ήττα της στη σύγκρουση με τη Ρωσία. Πέρυσι ο Ουκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι αν νικήσει η Ρωσία, θα μπορούσε να εισβάλει στην Πολωνία, πυροδοτώντας τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η Μόσχα αποδίδει από την πλευρά της τις προειδοποίησης των Ουκρανών στην τρομολαγνεία της Δύσης, ενώ ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν έχει χαρακτηρίσει το ενδεχόμενο να επιτεθεί κάποτε η Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη ως “απόλυτη ανοησία”.

Υπενθυμίζεται ότι η δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος μπλοκάρει εδώ και μήνες την έγκριση της πρόσθετης οικονομικής βοήθειας που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν για την Ουκρανία, με ορισμένους εξ αυτών να προκρίνουν ότι πρέπει πρώτα να διατεθούν κεφάλαια για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων της χώρας με το Μεξικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι θα υπογράψει το πακέτο οικονομικής βοήθειας αμέσως μόλις έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο “για να σταλεί στον κόσμο το μήνυμα ότι συμπαραστεκόμαστε στους φίλους μας”.

Η Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα όπλα που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ και τη Δύση στην προσπάθειά της να συνεχίσει να αμύνεται στην εισβολή της Ρωσίας, η οποία υπερτερεί σε στρατιωτικές δυνάμεις και οπλισμό.

Η κωλυσιεργία στην έγκριση της οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία έχει ήδη συνέπειες στο πεδίο της μάχης, αφού οι ουκρανικές δυνάμεις υποστελεχωμένες, αντιμετωπίζοντας ελλείψεις όπλων και πυρομαχικών και με πεσμένο ηθικό έχει αναγκαστεί το τελευταίο διάστημα να υποχωρήσει.  Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, υποχώρησε από την Αντβιίβκα, κοντά στο κατεχόμενο Ντονέσκ που κρατούσε από την έναρξη της σύγκρουσης το 2014.

Related posts

Politico: Το σχέδιο της Ουκρανίας εάν η Ρωσία δολοφονήσει τον Ζελένσκι

banks

ΕΕ: Παράταση 1 έτους στα περιοριστικά μέτρα για τουρκικές έρευνες στην Αν. Μεσόγειο

banks

Η Γερμανία θα αναπτύξει δύο πολεμικά πλοία στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού το 2024

banks

Το ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί τον Γερμανό πρέσβη για την ηχογραφημένη συνομιλία Γερμανών στρατιωτικών

banks

Ρωσία: Η FSB ισχυρίζεται ότι οι ειδικές δυνάμεις της Βρετανίας επιχειρούν στην Ουκρανία

banks

Γκουτέρες: Δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή η διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στην Ουκρανία

banks