23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
WORLD

Σε 25 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο ιδρυτής του FTX, Sam Bankman-Fried

Σε 25 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε o Sam Bankman-Fried για την κλοπή 8 δισ. δολαρίων από πελάτες του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX που χρεοκόπησε.

Ο δικαστής Λιούις Κάπλαν επέβαλε την ποινή σήμερα, αφού απέρριψε τον ισχυρισμό του Bankman-Fried ότι οι πελάτες του FTX δεν έχασαν στην πραγματικότητα χρήματα και αποφάνθηκε ότι κατέθεσε ψέματα στη δίκη. Οι ένορκοι έκριναν τον 32χρονο Bankman-Fried ένοχο στις 2 Νοεμβρίου για επτά κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας που προέκυψαν από την κατάρρευση της FTX το 2022, σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Κάπλαν ανέφερε ότι ο Bankman-Fried δεν έδειξε καμία μεταμέλεια.

“Ήξερε ότι ήταν λάθος”, δήλωσε ο Κάπλαν πριν από την επιβολή της ποινής. “Ήξερε ότι ήταν εγκληματικό. Μετανιώνει που έβαλε ένα πολύ κακό στοίχημα σχετικά με την πιθανότητα να συλληφθεί. Αλλά δεν πρόκειται να παραδεχτεί τίποτα, όπως είναι δικαίωμά του”.

Ο Bankman-Fried αναγνώρισε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι οι πελάτες της FTX επλήγησαν και ζήτησε συγγνώμη από τους πρώην συναδέλφους του στην FTX – αλλά δεν παραδέχθηκε ποινικό αδίκημα.

Εξέφρασε τη λύπη του και πριν από την ανάγνωση της ετυμηγορίας, είπε: “Πήρα μια σειρά από κακές αποφάσεις”.

“Ήμουν υπεύθυνος για το FTX και η κατάρρευσή του βαρύνει εμένα”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος θα ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης και της ποινής του.

Οι δικηγόροι του 32χρονου, είχαν ζητήσει ελαφρύτερη ποινή έως εξίμισι χρόνια, υποστηρίζοντας ότι οι πελάτες του FTX θα μπορούσαν να αποζημιωθούν με το παραπάνω σε μια διαδικασία πτώχευσης.

Από την άλλη, οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή κάθειρξης έως και 50 χρόνια, ισχυριζόμενοι ότι ο Bankman-Fried ήταν πιθανό να επαναλάβει το έγκλημα, αν αφεθεί ελεύθερος.

“Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου ότι οι πελάτες και οι πιστωτές του FTX θα πληρωθούν πλήρως είναι παραπλανητικός, λογικά εσφαλμένος και κερδοσκοπικός”, είπε ο δικαστής Κάπλαν. “Ένας κλέφτης που παίρνει τα λάφυρα στο Λας Βέγκας και τα ποντάρει με επιτυχία δεν δικαιούται μείωση της ποινής χρησιμοποιώντας τα κέρδη από το Λας Βέγκας για να επιστρέψει όσα έκλεψε”.

Related posts

Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν ελαφρώς τον Ιούνιο – Μείωση 5,9% στις εξαγωγές προς Κίνα

banks

ΗΠΑ-Τζάνετ Γέλεν: Η αποτυχία του Κογκρέσου να δράσει σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει “συνταγματική κρίση”

banks

Ένοπλη σύγκρουση αλβανικής αστυνομίας και Ιρανών μουτζαχεντίν στο Δυρράχιο

banks

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς λέει πως στο νοσοκομείο Σίφα βρέθηκαν δεκάδες πτώματα

banks

Νέο διπλωματικό επεισόδιο Κολομβίας-Αργεντινής

banks

Σύγκρουση στρατιωτικών αεροσκαφών σε αμερικανική βάση στο Γκουάμ

banks