17.9 C
Athens
March 23, 2023
Image default
COVER STORY

Σύννεφα στην ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια

Οι Έλληνες τραπεζίτες παρατηρούν μια ανάσχεση  στη ζήτηση δανείων στις λιανικές τράπεζες, παρακολουθώντας πιο προσεκτικά τον ιδιωτικό δανεισμό, ακόμη και όταν τα επιτόκια χρηματοδότησης παραμένουν θετικά. Το μόνο σημάδι της επίδρασης της αύξησης των επιτοκίων έχει παρατηρηθεί σε ορισμένες κατηγορίες δανείων, όπως τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια δεύτερου σταδίου (αν και ανάλογα με τις περιστάσεις – με ή χωρίς εξασφαλίσεις – η κατάσταση μπορεί να είναι διαφορετική).

Το ανοδικό περιβάλλον στα επιτόκια που ξεκίνησε τον Ιούνιο πέρυσι και ακόμη συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση –νέα αύξηση επιτοκίων ανακοινώνει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης– επηρέασε τη ζήτηση στα στεγαστικά και έκανε τα καταναλωτικά δάνεια μη ελκυστικά. Αυτό έγινε ορατό κυρίως προς το τέλος του 2022, όταν το αποτύπωμα των αυξήσεων στα κυμαινόμενα αλλά και στα νέα σταθερά ήταν πιο έντονο απ’ ό,τι στα πρώτα στάδια των αυξήσεων.

Η μειωμένη ζήτηση στα στεγαστικά δάνεια, που καταγράφει ρυθμό της τάξεως του 10%-15%, τουλάχιστον όπως αποτυπώθηκε στο εννεάμηνο 2022, είχε αποτέλεσμα να αναθεωρηθούν καθοδικά οι αρχικοί στόχοι για το σύνολο του 2022, που έβλεπαν εκτόξευση των νέων δανείων στα στεγαστικά.

Παρά την εικόνα της μειωμένης ζήτησης, τα συνολικά υπόλοιπα των δανείων έχουν θετικό πρόσημο και αυτό θα συνεχίσει να συμβάλλει θετικά στη διεύρυνση των καθαρών εσόδων από τόκους. Μάλιστα, στα δάνεια επιχειρηματικής πίστης, καθώς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι ρυθμοί που καταγράφουν οι ελληνικές τράπεζες είναι σημαντικά υψηλοί.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα των ξένων επενδυτών σε ό,τι αφορά τα fundamentals των ελληνικών τραπεζών είναι αυτό ακριβώς: σε ποιο ποσοστό θα διαμορφωθούν τα καθαρά έσοδα από τόκους, αλλά και το επιτοκιακό περιθώριο. Και, αντίστοιχα, σε τι ποσοστό προβλέπεται να φθάσει το κόστος που θα πληρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες από την εναρμόνιση των επιτοκίων στις καταθέσεις και πώς, από την άλλη πλευρά, θα περιοριστεί το κόστος ρίσκου.

Ενώ το retail προκαλεί λόγω στεγαστικών έναν σχετικό προβληματισμό, το corporate «δίνει φτερά» στις τράπεζες της χώρας, που, ούτε λίγο, ούτε πολύ, αποτελούν «φωτεινή» εξαίρεση μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών. Με τη συμβολή του Ταμείου Ανάπτυξης, αλλά και λόγω ισχυρής ζήτησης κεφαλαίων για επενδυτικά σχέδια -καθώς και για γραμμές πίστωσης- τα δάνεια προς επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Η ζήτηση, όπως εκτιμούν οι τραπεζίτες, θα συνεχίσει, παρά τη διεθνή συγκυρία, να κινείται  σταθερά το τρέχον έτος και πιθανότατα -στα ίδια επίπεδα- και το 2024. Και σε, κάθε περίπτωση, οι τράπεζες της χώρας έχουν καθαρή πιστωτική επέκταση 8,5 δισ. ευρώ (αυξημένη κατά 12,5% στο τέλος του 2022).

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον δανεισμό στην Ευρωζώνη (Ιανουάριος 2023), προκύπτει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες προχώρησαν σε αυστηροποίηση των κριτηρίων δανεισμού τους, εφαρμόζοντας πιο σφικτή πολιτική όσον αφορά τη χορήγηση δανείων, είτε για νέα δάνεια, είτε για τις λεγόμενες γραμμές πίστωσης. Μάλιστα, στην έρευνα της ΕΚΤ για τις τραπεζικές χορηγήσεις γίνεται αναφορά σε ένα καθαρό ποσοστό της τάξεως του 26% των τραπεζών στην Ευρωζώνη που έχουν υιοθετήσει πιο σφικτά κριτήρια δανειοδότησης.

Είναι δε εντυπωσιακό, συνεχίζει η ίδια έρευνα, ότι αν το δει κανείς από μια ιστορική ματιά, το «σφίξιμο» στα κριτήρια πιστοδοτήσεων είναι το μεγαλύτερο που έχει αναφερθεί από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη το 2011. Ειδικότερα, έχουν αυστηροποιηθεί τα κριτήρια για τα στεγαστικά δάνεια, για τα καταναλωτικά δάνεια και για οιεσδήποτε άλλες ανάγκες των νοικοκυριών (σε ποσοστό 21% και 17% αντίστοιχα).

Η πολιτική αυτή δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Η αίσθηση του υψηλότερου ρίσκου που σχετίζεται με το οικονομικό περιβάλλον και τη συνεχιζόμενη κατάσταση, σε συνδυασμό με τη φθίνουσα ανοχή ρίσκου εκ μέρους των ευρωπαϊκών τραπεζών, οδηγεί αναπόφευκτα σε πιο σφικτά/αυστηρά κριτήρια δανειοδότησης και στα επιχειρηματικά δάνεια. Μάλιστα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες φαίνεται να σχεδιάζουν και νέα φάση σύσφιξης πιστοδοτικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ, που δημοσιεύθηκε χθες, μειωμένη είναι και η ζήτηση των εταιρειών τόσο για νέα δάνεια όσο και για γραμμές πίστωσης (κάτι που δεν ισχύει για την ελληνική αγορά).

Στο ευρωσύστημα, η πτώση της ζήτησης για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ήταν ιδιαίτερα ισχυρή (στα στεγαστικά η μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί) και αυτό οφείλεται στην άνοδο των επιτοκίων, στη χαμηλότερη εμπιστοσύνη των καταναλωτών και στην επιδείνωση της αγοράς κατοικίας.

Related posts

Alpha Bank: Στα 10 δισ. ευρώ οι επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις της σε δύο χρόνια

banks1

Deutsche Bank για ελληνικές τράπεζες: Τι βλέπει για κόκκινα δάνεια, αποτελέσματα, μετοχές

banks

Τράπεζες: Τι προβλέπει η ΚΥΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών

banks1

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και οι νέες στρατηγικές τους

banks

Τραπεζική μετοχική εφόρμηση

banks

Alpha Bank: Καθαρά Κέρδη 92.7 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο

banks