19.3 C
Athens
May 17, 2024
Image default
WORLD

Έρευνα ΕΕ κατά Meta (Facebook, Instagram) – “Επιτρέπουν ρωσική παραπληροφόρηση για διασπορά διχόνοιας στην Ευρώπη”

Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram της Meta Platforms βρίσκονται υπό έρευνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω ανησυχιών ότι αποτυγχάνουν να εξαλείψουν στοχευμένη παραπληροφόρηση που διακινεί η Ρωσία και στοχεύει να σπείρει διχόνοια στην ήπειρο.

Η έρευνα αφορά τη λεγόμενη εκστρατεία Doppelganger – μια επιχείρηση υπέρ του Κρεμλίνου, σύμφωνα πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Η εκστρατεία επιχειρεί να αναπαραγάγει την εμφάνιση παραδοσιακών πηγών ειδήσεων, ενώ παράλληλα δημιουργεί περιεχόμενο που είναι ευνοϊκό για τις πολιτικές του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφεραν οι πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, ανέφερε σε δήλωσή της ότι η έρευνα, στο πλαίσιο του εμβληματικού νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες, θα εξετάσει τις πολιτικές και τις πρακτικές της Meta σχετικά με παραπλανητική διαφήμιση και πολιτικό περιεχόμενο στις υπηρεσίες της, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Στη δήλωση δεν αναφέρεται συγκεκριμένα τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τους κανόνες, οι τεχνολογικοί γίγαντες πρέπει να περιορίζουν τη διάδοση επικίνδυνου περιεχομένου, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν βαριές χρηματικές κυρώσεις.

“Αυτή η επιτροπή έχει δημιουργήσει εργαλεία για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από στοχευμένη παραπληροφόρηση και χειραγώγηση από τρίτες χώρες”, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν επίσης ότι εξετάζουν τις πολιτικές και τις πρακτικές της Meta σχετικά με την παροχή πρόσβασης στους ερευνητές σε εργαλεία παρακολούθησης εκλογών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της “κατάργησης” από τη Meta του εργαλείου δημόσιας πληροφόρησης CrowdTangle σε πραγματικό χρόνο, χωρίς επαρκή αντικατάσταση.

Η κίνηση του μπλοκ έρχεται αφότου ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό προειδοποίησε ότι μια εκστρατεία παραπληροφόρησης που ενορχηστρώνεται από τη Ρωσία επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει την κοινή γνώμη ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Ο Μπαρό αποκάλυψε ότι 25 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν γίνει στόχος τους τελευταίους μήνες, με διάδοση προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου.

Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) δίνει στις ρυθμιστικές αρχές νέες εξουσίες να αναλάβουν δράση κατά μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους. Η Meta θα λάβει πέντε εργάσιμες ημέρες για να απαντήσει στις ανησυχίες της ΕΕ, προτού οι ρυθμιστικές αρχές κλιμακώσουν τη διαδικασία.

Η τελευταία έρευνα ακολουθεί μια παρόμοια έρευνα στο πλαίσιο του DSA που ξεκίνησε πέρυσι σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η X του Έλον Μασκ χειρίζεται παράνομο περιεχόμενο και παραπληροφόρηση, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Related posts

Ουγκάντα: Συντετριμμένες οικογένειες μετά την επίθεση τζιχαντιστών στο σχολείο

banks

Έντεκα νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα στη βορειοδυτική Τουρκία

banks

ΗΠΑ: Ένοχος για συνέργεια σε ανθρωποκτονία κρίθηκε ένας από τους παρόντες αστυνομικούς στη δολοφονία Φλόιντ

banks

Welt: Το άγνωστο προγεφύρωμα του Πούτιν στην Αφρική

banks

Πολωνία: Η Βαρσοβία καταδικάζει τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις, λέει ότι και εκείνη αποτέλεσε στόχο

banks

Exxon Mobil: Σε συζητήσεις με αυτοκινητοβιομηχανίες για την προμήθεια λιθίου

banks