14.9 C
Athens
May 6, 2024
Image default
ECONOMY

Αιγιαλός και φόρος 15% στις πολυεθνικές τα πρώτα νομοσχέδια του Ιανουαρίου

Με δύο νομοσχέδια που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες θα κάνει «ποδαρικό» το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών το 2024.

Το ένα αφορά τη διαχείριση και τον έλεγχο του αιγιαλού και των παραλιών ενώ το δεύτερο θα περιλαμβάνει την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας, που προέκυψε μετά τη συμφωνία στον ΟΟΣΑ για τη δίκαιη φορολόγηση πολυεθνικών, η οποία καθιερώνει ελάχιστο πραγματικό φορολογικό συντελεστή 15% στα κέρδη τους. Και τα δύο νομοσχέδια θα περιληφθούν στην ατζέντα του πρώτου υπουργικού συμβουλίου για φέτος που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα της εβδομάδας.

Με στόχο την επίλυση μίας σειράς σημαντικών ζητημάτων όπως οι παραβάσεις επιχειρηματιών στα νησιά που κάνουν κατάληψη στις παραλίες με ξαπλώστρες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ελεύθερος χώρος για τους λουόμενους, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών θα θέσει τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά τη διαχείριση του αιγιαλού.

Οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου είναι να επιτευχθεί μία πλήρης και ψηφιακή καταγραφή των δημόσιων εκτάσεων σε αιγιαλό αλλά και η επιβολή αυστηρότερων όρων στην παραχώρηση της παραλίας, με όρους που θα εξασφαλίζουν την  προσβασιμότητα από τους πολίτες αλλά και με τιμές που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον. Επίσης, σχεδιάζεται η δημιουργία νέων ψηφιακών εργαλείων, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, τα οποία θα βοηθούν τόσο το δημόσιο όσο και τους πολίτες στο να εντοπίζουν αυθαιρεσίες στον αιγιαλό. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να αντιμετωπιστούν κατασκευαστικές αυθαιρεσίες κατά μήκος της παράκτιας ζώνης.

Ο φόρος στις πολυεθνικές

Ένα ακόμα νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι το νέο πλαίσιο για τη θέσπιση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και ομίλων μεγάλης κλίμακας. Πρόκειται για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/2523 μέσω της οποία μπαίνει τέλος στις φορολογικές πρακτικές των πολυεθνικών επιχειρήσεων που τους επέτρεπε να μετατοπίζουν τα κέρδη τους σε χώρες με μηδενική ή πολύ χαμηλή φορολογία.

Πρόκειται για μία οδηγία η οποία προέκυψε μετά τη συμφωνία στον ΟΟΣΑ από 140 κράτη και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το  Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τον Καναδά. Συμμετέχουν μάλιστα και χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι για τις πολυεθνικές, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ελβετία και τα νησιά Μπαρμπέιντος, που είχαν προηγουμένως εταιρικό φορολογικό συντελεστή περίπου 5,5%.

Μέσω του νομοσχεδίου, διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις καθώς καταργείται σημαντικό μέρος των πλεονεκτημάτων που είχαν μέσω της μετατόπισης των κερδών σε δικαιοδοσίες μηδενικής ή πολύ χαμηλής φορολογίας. Στη χώρα μας αφορά 14 πολυεθνικές επιχειρήσεις και δεκάδες θυγατρικές πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται εντός της Ελλάδος με ετήσια έσοδα που υπερβαίνουν τα 750 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω κατηγορίες επιχειρήσεων θα πρέπει να καταβάλλουν ελάχιστο φόρο εισοδήματος στα κράτη όπου δραστηριοποιούνται μέσω θυγατρικών τους, εφαρμόζοντας έναν ελάχιστο συντελεστή 15% επί των κερδών. Από την εφαρμογή της συγκεκριμένης οδηγίας εξαιρούνται :

• Κρατικές οντότητες.

• Διεθνείς οργανισμοί.

• Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί.

• Οργανισμοί και φορείς επενδύσεων (συμπεριλαμβανόμενων επενδύσεων σε ακίνητα) που αποτελούν την τελική μητρική οντότητα ενός ομίλου).

• Συνταξιοδοτικά ταμεία.

• Το διεθνές ναυτιλιακό εισόδημα.

• Η θυγατρική εταιρεία πολυεθνικού ή ημεδαπού ομίλου με ετήσια ακαθάριστα έσοδα κάτω των 10 εκατ. ευρώ και ετήσια κέρδη προ φόρων κάτω του 1 εκατ. ευρώ.

Related posts

Ακριβή μου ενέργεια: Η Ελλάδα στην πρώτη 5αδα των μέτρων στήριξης

banks

Πιο ποιοτικά μετοχολόγια αναζητούν τράπεζες και εισηγμένες

banks

Eurostat: Στο 4,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο – Με αυξήσεις συνεχίζουν τα τρόφιμα

banks

Πειραιάς: Συνάντηση Κατσαφάδου- Μώραλη για την ανάπτυξη της πόλης και του μεγάλου λιμανιού

banks

Online gaming: Φορολογικά έσοδα πάνω από μισό δισ. ευρώ – Άλλα τόσα τα «χαμένα», από το παράνομο στοίχημα

banks

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Στο 2,8% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2024

banks