17.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
ECONOMY

Πιο ποιοτικά μετοχολόγια αναζητούν τράπεζες και εισηγμένες

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Προς την κατεύθυνση ποιοτικότερων μετοχολογίων φαίνεται να κατευθύνονται τράπεζες και εισηγμένες επιχειρήσεις μιας και οι αγορές αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον φαίνεται να τους δίδει τέτοιες ευχέρειες.

Τα placements που βρίσκονται ante portas στο ελληνικό χρηματιστήριο και αφορούν τόσο νέες εισαγωγές όσο και εισηγμένες επιχειρήσεις, αλλά και τράπεζες έχουν πλέον ειδικό ενδιαφέρον για δύο λόγους:

  • H κερδοφορία κάτω από συνθήκες διεθνών πιέσεων αποτελεί μακροπρόθεσμο ζητούμενο. Επομένως τα υψηλά μερίσματα και τα εφήμερα κέρδη δεν μπορούν να είναι στόχος για επιχειρήσεις και τράπεζες. Αυτό διασφαλίζουν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές και οι anchor investors που σταδιακά αντικαθιστούν τα hedge funds.
  • Mεγάλοι επενδυτές αναζητούν σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας κλάδους και επιχειρήσεις με μακροπρόθεσμες αποδόσεις, με προοπτικές και δυνατότητες μετάβασης στη νέα οικονομία όπως αυτοί κατονομάζουν την ψηφιακή οικονομία.

Έτσι λοιπόν τα επενδυτικά συνέδρια που βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρείται να προσδώσουν αυτήν την διάσταση σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες βελτιώνουν τα μετοχολόγιά τους. Προς την κατεύθυνση αυτήν κινήθηκε η Εθνική, προς την ίδια κατεύθυνση με άλλη φιλοσοφία κινήθηκε η Alpha Bank, ενώ αντιστοίχως προς την ίδια κατεύθυνση δείχνει να κινείται και η Τράπεζα Πειραιώς, που βρίσκεται ήδη σε περιοδεία με στόχο να δει πάνω από 50 επενδυτικά σπίτια προκειμένου αυτά να συμμετέχουν στο placement της τράπεζας το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

Η διοικητική ομάδα της τράπεζας θα ολοκληρώσει την περιοδεία αυτήν μαζί με το μεγάλο road show της JP Morgan στην Νέα Υόρκη που θα διενεργηθεί παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι  24 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα πραγματοποιηθεί το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο της JP Morgan. Εκεί θα συναντήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο αυτής, Jamie Dimon, καθώς και αρκετούς εκπροσώπους αμερικανικών κολοσσών στους οποίους θα απευθύνει προσκλητήριο επενδύσεων στη χώρα μας.

Όλα τα παραπάνω δικαιολογούνται επειδή:

  • H χώρα μας έχει εισέλθει ανεπιστρεπτί στα μεγάλα επενδυτικά σαλόνια.
  • Οι διεθνείς οίκοι διαβλέπουν συνέχεια στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και μεγάλα περιθώρια κέρδους.
  • Η Ελλάδα αποτελεί πεδίο για την επίτευξη και νέων διεθνών συμφωνιών.

Όμως και οι ερωτήσεις των επενδυτών πλέον στα τετ α τετ ραντεβού με επιχειρήσεις και τράπεζες φέρουν άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά επειδή η εποχή άλλαξε, επειδή οι επιχειρήσεις έχουν εξελιχθεί, επειδή η μακροβιότητα των εταιριών δεν στηρίζεται σε εφήμερα χαρακτηριστικά.

Τι ρωτούν οι επενδυτές

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες τα βασικά ερωτήματα σχετίζονται με:

  • Tη δανειακή επέκταση καθώς τα υψηλά επιτόκια δημιουργούν μερικούς φραγμούς προς αυτήν την κατεύθυνση που όμως επιχειρείται να αντιμετωπιστούν όσο τα επιτόκια παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα από τις χορηγήσεις οι οποίες στηρίζονται από κοινοτικούς πόρους και το RRF. Η πιστωτική επέκταση αποτελεί τη βασικό εργασία των πιστωτικών ιδρυμάτων τώρα και στο μέλλον.
  • Την κερδοφορία και  τους πόρους της κάτι αποτελεί μείζον ζήτημα για τους επενδυτές.
  • Την επιβεβαίωση διανομής μερισμάτων καθώς αυτό καταγράφει με τον πιο σαφή τρόπο πως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα αλλάζουν πίστα διαδρομής και εισέρχονται στην απόλυτη κανονικότητα.
  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για το ενδεχόμενο νέων κόκκινων δανείων που όμως οι ελληνικές τράπεζες έχουν να επιδείξουν πολύ καλά στοιχεία στον τομέα αυτόν.

Σε ό,τι αφορά τις λοιπές επιχειρήσεις οι ξένοι ενδιαφέρονται:

  • Για τα νέα επιχειρησιακά σχέδια τριετίας
  • Για τη σχέση δανείων κεφαλαίων
  • Για τη μετάβαση σε μια οικονομία ESG
  • Για τα ψηφιακά δεδομένα των επιχειρήσεων
  • Για τα κέρδη και το μέρισμα

Ο αγώνας για ποιοτικότερα μετοχολόγια όπως αναφέρουν τράπεζες και επιχειρήσεις θα συνεχιστεί κάτι το οποίο καταγράφεται σαφώς από τα επενδυτικά ονόματα που εντάσσουν εκ νέου τη χώρα μας στα χαρτοφυλάκιά τους.

Related posts

Market pass: Από 106 – 600 ευρώ θα λάβουν για τα ψώνια τους 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά

banks

ΥΠΑΑΤ: Νέο πρόστιμο 165.000 ευρώ σε εταιρεία για παραβίαση των κανόνων ΠΟΠ στη φέτα

banks

Φοροδιαφυγή: «Μπόνους» σε όσους καταγγέλουν επωνύμως

banks

Ιαματικός τουρισμός: «Θησαυρός» για την Ελλάδα οι ιαματικές τις πηγές

banks

Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή τους – Πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

banks

Στόχος 150 υδατοδρόμια μέσα σε πέντε χρόνια – Σε εξέλιξη κατασκευή-αδειοδοτήσεις

banks