24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
MARKETS

Αισιόδοξο άνοιγμα στις ευρωαγορές- Το ενδιαφέρον σε πληθωρισμό και Ιταλία

Αισιόδοξο άνοιγμα στις ευρωαγορές- Το ενδιαφέρον σε πληθωρισμό και Ιταλία

Κέρδη καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης (9/8), μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Κίνα και παρά το πλήγμα που δέχθηκαν οι ιταλικές τράπεζες.

Οι μετοχές που σχετίζονται με εξόρυξη κερδίζουν 1,5% και ηγούνται των κερδών, καθώς σχεδόν όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής υποχωρούν κατά 0,7%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip έκλεισε τη συνεδρίαση της Τρίτης 0,2% χαμηλότερα, με τις τράπεζες να σημειώνουν πτώση 2,7% μετά την ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης για έναν αιφνιδιαστικό φόρο στα υπερκέρδη. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης κατέγραψαν άλμα 3,2% μετά από ένα ισχυρό αποτέλεσμα δοκιμών φαρμάκων από τη δανέζικη φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών κατέγραψαν πτώση την Τρίτη ως αποτέλεσμα του φόρου στα καθαρά έσοδα από τόκους που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα. Οι αναλυτές της Citi υπολόγισαν ότι η εισφορά αντιπροσωπεύει περίπου το 19% των καθαρών κερδών των ιταλικών δανειστών για το έτος.

Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση οπισθοχώρησε αργά την Τρίτη, με το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει ότι ο φόρος στα NII θα ανέρχεται στο 0,1% των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων, μόλις το ένα πέμπτο του επιπέδου που η Citi είχε εκτιμήσει ότι θα μπορούσε να φτάσει.

Οι μετοχές στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν την Τετάρτη, αφού οι τιμές καταναλωτή της Κίνας υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος τον Ιούλιο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021. Η εκτύπωση του ΔΤΚ Ιουλίου έφτασε στο -0,3% σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 4,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ κινούνται ελαφρά υψηλότερα στις αρχές της προκαταρκτικής διαπραγμάτευσης, έπειτα από την αρνητική συνεδρίαση την Τρίτη μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας ορισμένων περιφερειακών τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Οι παγκόσμιοι επενδυτές προσβλέπουν επίσης στην ανακοίνωση για τον ΔΤΚ των ΗΠΑ που αναμένεται την Πέμπτη, το οποίος παρακολουθείται στενά στο πλαίσιο της επόμενης απόφασης νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Δημοσκόπηση του Reuters με οικονομολόγους έδωσε μια συναινετική πρόβλεψη για την εκτύπωση Ιουλίου στο 3,3% σε ετήσια βάση, από 3% τον Ιούνιο.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,94% στις 462,90 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 1,21% στις 15.959,85 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 1,36% στις 7.367,90 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,77% στις 7.585,30 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 1,82% στις 28.452 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ανεβαίνει 1,08% στις 9.403,38 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,43% στις 6.061,48 μονάδες.

  • DAX 30
  • Stoxx Europe 600
  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ

    Related posts

    JP Morgan: Οι μετοχές θα δεχθούν πίεση το β΄ εξάμηνο

    banks

    Τέλος στο τριήμερο πτωτικό σερί των ευρωαγορών

    banks

    Τέταρτη σερί άνοδος στη Wall Street με ώθηση από τα πρακτικά

    banks

    Ο αμερικανικός πληθωρισμός έφερε απώλειες στις ευρωαγορές

    banks

    Wall Street: Ρευστοποιούν οι επενδυτές, αναμένοντας νέα για το χρέος

    banks

    Πλησιάζει τις 5.000 μονάδες ο S&P 500

    banks