18.2 C
Athens
May 3, 2024
Image default
POLITICS

Αντιπολίτευση, φοιτητές και μαθητές σηκώνουν παντιέρα αντίδρασης για τα «μη κρατικά πανεπιστήμια»

Πολυμέτωπες αντιδράσεις θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο των «μη κρατικών πανεπιστημίων» που αναμένεται να έρθει στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2024.

Οι πρώτες αντιδράσεις ξεκίνησαν από τα κόμματα της Βουλής, όπου ΚΚΕ και Νέα Αριστερά τάχθηκαν ανοιχτά απέναντι στο νέο νομοσχέδιο.

Σφοδρές αντιδράσεις ΚΚΕ και Νέας Αριστεράς

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι «κυβερνητικές ανακοινώσεις για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συνιστούν πρόκληση και νέα επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας», τονίζοντας πως «χτυπούν την αξία του πτυχίου, ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της παιδείας, ενώ η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το ‘πορτοφόλι’ κάθε οικογένειας».

Ο Περισσός υποστηρίζει πως είναι «εκ του πονηρού η αναφορά της κυβέρνησης ότι με αυτό τον τρόπο, δήθεν, «καταργούνται τα τείχη» στην εκπαίδευση», επισημαίνοντας πως τα πραγματικά τείχη στην εκπαίδευση «τα βρίσκουν μπροστά τους οι χιλιάδες νέοι και νέες που σπουδάζουν στα δημόσια πανεπιστήμια και βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση σπουδών και πτυχίων. Οι χιλιάδες μαθητές, μαθήτριες και οι οικογένειές τους, που κοπιάζουν και αγωνιούν, κάνοντας αμέτρητες οικονομικές θυσίες, για να εισαχθούν στα πανεπιστήμια».

«Όλοι οι φοιτητές μια γροθιά μαζί με τους μαθητές και τους εργαζόμενους να σηκώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικό κίνημα αγώνα»

Αντίστοιχα και η νεολαία του, η ΚΝΕ, προανήγγειλε σφοδρές αντιδράσεις για το νέο νομοσχέδιο. «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αιτία πολέμου! Μπροστά στους φοιτητές και τους μαθητές προβάλλει ένα δίλημμα: Τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας!» αναφέρει σε σχόλιό της.

Η Νέα Αριστερά, δια μέσου του Αλέξη Χαρίτση, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν θα… πάρει ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Ιδιωτικά πανεπιστήμια; όχι, ευχαριστώ», είπε και πρόσθεσε πως «η Νέα Αριστερά θα δώσει τη μάχη, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να μην περάσει το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και να ανοίξει μια σοβαρή, συντεταγμένη συζήτηση για αυτό που όντως χρειάζεται η χώρα μας: την αναγέννηση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Ετοιμάζονται ηχηρές αντιδράσεις από τους φοιτητές

Βολές από ΣΥΡΙΖΑ, επιφυλακτικό το ΠΑΣΟΚ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του Δώρας Αυγέρη, τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει απολύτως υποκριτικά ως πρώτη προτεραιότητα το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ επί σχεδόν 5 χρόνια κάνει τα πάντα για την απαξίωσή του και τώρα παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα».

Ακολούθως υποστήριξε ότι «ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο ο Πρωθυπουργός».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παραμένουν επιφυλακτικοί για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, εφόσον υπάρξει κανονικοποίηση της αγοράς. Εάν όμως η ΝΔ κάνει τα πτυχία εμπόριο θα είμαστε αρνητικοί. Προτεραιότητα για μας η δημόσια Παιδεία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον Real FM.

Οι φοιτητικές και μαθητικές αντιδράσεις

Ακόμη, σημαντικός παράγοντας για την πραγματοποίηση των «μη κρατικών πανεπιστημίων» είναι οι αντιδράσεις από τους φοιτητικούς συλλόγους και τις μαθητικές οργανώσεις. Άλλωστε, από τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας του ελληνικού φοιτητικού κινήματος είναι οι αγώνες απέναντι στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Ήδη, σε κοινό ψήφισμα 115 Φοιτητικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα έχει εκφραστεί η πρώτη αντίδραση στην ίδρυση των «μη κρατικών πανεπιστημίων.

Κινητοποίηση προ ημερών για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Η κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο στην κοινή λογική, την επιστήμη και τα δικαιώματα των φοιτητών!», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους.

«Όλοι οι φοιτητές μια γροθιά μαζί με τους μαθητές και τους εργαζόμενους να σηκώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικό κίνημα αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο που αποτελεί αντιδραστική τομή στην εκπαίδευση» τονίζουν στο ψήφισμά τους και υποστηρίζουν ότι «με τους αγώνες μας έχουμε αφήσει στα χαρτιά και άλλους νόμους. Έχουμε ακυρώσει αντίστοιχη προσπάθεια στο παρελθόν για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων! Όλα θα κριθούν στο δρόμο του αγώνα!».

Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται συλλαλητήρια, κινητοποιήσεις και καταλήψεις σχολών για να αποτραπεί η κυβερνητική ρύθμιση.

Ακόμη, αναμένεται αντιδράσεις να υπάρξουν και από τους μαθητές. Η συντονιστική επιτροπή μαθητών Αθήνας εξέδωσε ανακοίνωση που καλεί σε «μαθητικό συναγερμό ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Related posts

Γιάννης Ραγκούσης: Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το «μαζεύει λεφτά για να ανατρέψει τον Κασσελάκη»

banks1

Ανδρουλάκης στη Βουλή: Καθήκον των δημοκρατικών δυνάμεων να προστατεύουμε τον Κοινοβουλευτισμό με πράξεις

banks1

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

banks

Δένδιας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης για την πειρατεία από τη Λευκορωσία

banks

Ανάρτηση Μητσοτάκη για τα 13 χρόνια από την τραγωδία της Marfin

banks

Οπαδική βία: Έρχονται νέα μέτρα από την κυβέρνηση

banks1