27.1 C
Athens
May 21, 2024
Image default
MARKETS

Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Περιμένοντας ΕΚΤ και ΗΠΑ

Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Περιμένοντας ΕΚΤ και ΗΠΑ

Απώλειες καταγράφουν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης (13/9), με τους επενδυτές να αναμένουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό Αυγούστου στις ΗΠΑ εντός της ημέρας, καθώς και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Οι περισσότεροι κλάδοι διαπραγματεύονται στα «κόκκινα», με τις μετοχές λιανικής να υποχωρούν 1%, ενώ οι βιομηχανικές και τεχνολογικές πέφτουν 0,7%.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση 3,6% σε ετήσια βάση στον πληθωρισμό των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Dow Jones. Αυτό θα σήμαινε αύξηση σε σχέση με το 3,2% του προηγούμενου μήνα. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,3% τον Αύγουστο, από το 4,7% που είχε σημειώσει τον Ιούλιο.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η Τράπεζα θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια.

Στα μάκρο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ακαθάριστα εγχώρια κέρδη μειώθηκαν κατά 0,5% τον Ιούλιο, κάτω από την πρόβλεψη συρρίκνωσης 0,2% σε δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους.

Η παραγωγή υπηρεσιών ήταν το μεγαλύτερο «αγκάθι», δήλωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σημειώνοντας πτώση 0,5%.

Πάντως, η οικονομία σημείωσε καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις για το δεύτερο τρίμηνο συνολικά, με το ONS να επαναλαμβάνει την ανάλυσή του για ανάπτυξη 0,2%.

Πρόκειται για άλλο ένα σημάδι οικονομικής πίεσης εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων. Την Τρίτη, τα στοιχεία έδειξαν ότι στη χώρα τα καθυστερούμενα στεγαστικά δάνεια εκτινάχθηκαν σε υψηλό επταετίας το τρίμηνο έως τον Ιούνιο.

Ο Πολ Ντέιλς, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχει ξεκινήσει μια ήπια ύφεση και «η υποκείμενη ανάπτυξη έχει χάσει τη δυναμική από νωρίτερα μέσα στο έτος».

Ο Ντέιλς επεσήμανε τις απεργίες και τον ασυνήθιστα υγρό καιρό ως επιβαρυντικούς παράγοντες σε ορισμένους τομείς, αλλά είπε ότι η παραγωγή μειώθηκε ευρύτερα, υποδηλώνοντας εκτεταμένη αδυναμία.

«Ακόμα κι έτσι, με την αύξηση των μισθών να είναι ακόμα άβολα ισχυρή, υποπτευόμαστε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια μια τελευταία φορά την επόμενη εβδομάδα, από 5,25% σε 5,50%,» είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,40% στις 453,56 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,24% στις 15.678,15 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 πέφτει 0,30% στις 7.229,75 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,04% στις 7.523,37 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,37% στις 28.478 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 πέφτει 0,66% στις 9.393,98 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να χάνει 0,24% στις 6.138,62 μονάδες.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • DAX 30
  • Stoxx Europe 600

    Related posts

    Ανοδικά η Wall Street με φόντο τα στοιχεία αγοράς εργασίας

    banks

    Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στον πληθωρισμό

    banks

    Τα θετικά… αμερικανικά μηνύματα ανεβάζουν τις ευρωαγορές- Κέρδη στο άνοιγμα

    banks

    Εντυπωσιακή ανάκαμψη στις ασιατικές αγορές

    banks

    Νέα κυριαρχία των πωλητών στη Wall Street- «Αγκάθι» τα ομόλογα

    banks

    Μηνιαία άνοδος 2% για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    banks