21.1 C
Athens
May 17, 2024
Image default
MARKETS

Νέα κυριαρχία των πωλητών στη Wall Street- «Αγκάθι» τα ομόλογα

Νέα κυριαρχία των πωλητών στη Wall Street- «Αγκάθι» τα ομόλογα

Την τρίτη διαδοχική της πτώση κατέγραψε σήμερα (17/8) η Wall Street, καθώς οι αυξανόμενες αποδόσεις στην αγορά των κρατικών ομολόγων εντείνουν την πίεση στις τάξεις των επενδυτών.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 290,91 μονάδες ή 0,84% στις 34.474,83 μονάδες. Ήταν η πρώτη φορά που ο Dow Jones έκλεισε κάτω από τον κινητό μέσο όρο 50 ημερών, σε σύγκριση δηλαδή με την 1η Ιουνίου, γεγονός που αποτελεί ένα πιθανό προειδοποιητικό σημάδι πτωτικής τάσης. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έχασε 0,77% στις 4.370,36 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 1,17% στις 13.316,93 μονάδες. Οι μετοχές διανύουν έναν απογοητευτικό Αύγουστο, με τους βασικούς δείκτες να βαίνουν προς μία ακόμη εβδομάδα απωλειών. Μάλιστα, ο δείκτης ευρείας αγοράς υποχωρεί περισσότερο από 4% τον Αύγουστο.

Ισχυρές απώλειες σημείωσαν σήμερα μερικές από τις μεγάλες τεχνολογικές μετοχές (big tech), που θεωρούνται πιο ευάλωτες σε υψηλότερα επιτόκια. Ενδεικτικά, η Apple υποχώρησε κατά 1,6%, η Meta Platforms κινήθηκε χαμηλότερα κατά 2,7% και η Tesla διολίσθησε 2,5%.

Η Walmart υποχώρησε περισσότερο από 2% ακόμη και μετά τη θετική αναφορά κερδών και εσόδων για το β’ τρίμηνο. Η εταιρεία αύξησε επίσης το guidance για όλο το 2023 και ανέδειξε τη δυναμική της στις πωλήσεις. Αντίθετα, η Cisco Systems κέρδισε περισσότερο από 3% μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία κέρδη που ανακοίνωσε.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού των ΗΠΑ, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της αγοράς ομολόγων, διαμορφώθηκε στο 4,29%, ενώ νωρίτερα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022. Σε περίπτωση που φτάσει στο 4,34%, θα είναι σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2007, σύμφωνα με την Tradeweb, δηλαδή πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Στα μάκρο της ημέρας, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 11.000 στις 239.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 240.000.

Στις 12 μονάδες ανήλθε τον Αύγουστο ο δείκτης περιφερειακής επιχειρηματικής δραστηριότητας που εξετάζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Φιλαδέλφεια από τις -13,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την πρώτη μέτρηση πάνω από την κλίμακα του μηδέν, μετά από 11 διαδοχικούς μήνες συρρίκνωσης.

Τέλος στο τριήμερο πτωτικό σερί έβαλαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, αφήνοντας στην άκρη την ανησυχία που προκάλεσαν τα οικονομικά στοιχεία στην Κίνα και η δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 1,01 δολάρια ή 1,3% στα 80,39 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το Brent παράδοσης Οκτωβρίου πρόσθεσε 67 cents ή 0,8% στα 84,12 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν αφού υποχώρησαν μετά από επτά συνεχόμενα εβδομαδιαία κέρδη που οδήγησαν το WTI στο υψηλότερο επίπεδο του έτους την περασμένη εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, για ένατη διαδοχική μέρα υποχώρησαν οι τιμές του χρυσού, στο χειρότερο αρνητικό σερί των τελευταίων 6 χρόνων για το πολύτιμο μέταλλο. Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 13,10 δολάρια ή 0,7% στα 1.915,20 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από το αντίστοιχο αρνητικό σερί 9 συνεδριάσεων που τελείωσε στις 10 Μαρτίου 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Το ασήμι παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 18 cents ή 0,8% στα 22,72 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός παράδοσης Σεπτεμβρίου κέρδισε 3 cents ή 0,9% και έκλεισε στα 3,69 δολάρια η λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • αποδόσεις ομολόγων
  • Dow Jones
  • Nasdaq
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Related posts

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε ανοδικό έδαφος ολοκληρώθηκε η εβδομάδα

    banks

    Υποχωρούν οι ευρωαγορές στο άνοιγμα- Το βλέμμα στα μάκρο

    banks

    BofA: Οι top-pick μετοχές μετά την «έκρηξη» της AI

    banks

    Πτωτικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- «Βουτιά» για τις ιταλικές τράπεζες

    banks

    Goldman Sachs: Η τεχνητή νοημοσύνη θα εκτοξεύσει τον S&P 500

    banks

    Στο «κόκκινο» η Wall Street-Στα «ραντάρ» Μεσανατολικό και εταιρικά κέρδη

    banks