21.2 C
Athens
May 21, 2024
Image default
MARKETS

Ασιατικές αγορές: Βίοι… αντίθετοι για Κίνα και Ιαπωνία-Καταλύτες τα μάκρο

Ασιατικές αγορές: Βίοι… αντίθετοι για Κίνα και Ιαπωνία-Καταλύτες τα μάκρο

Οι μετοχές της Κίνας κατέγραψαν άνοδο στη συνεδρίαση της Δευτέρα (1/4), καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας, ενώ αυτές της Ιαπωνίας έκλεισαν χαμηλότερα καθώς η επιχειρηματική αισιοδοξία υποχώρησε.

Τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής της Κίνας έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα κατέγραψε άνοδο τον Μάρτιο, με τον δείκτη υπευθύνων αγορών να διαμορφώνεται στο 50,8, σε σύγκριση με το 49,1 τον Φεβρουάριο.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια ένδειξη στο 49,9.

Τα στοιχεία για την παραγωγή της Caixin Global για τον Μάρτιο έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της σε 13 μήνες. Ο ιδιωτικός δείκτης PMI έφτασε στο 51,1, πάνω από τις προσδοκίες για 51.

Ξεχωριστά, η έρευνα Tankan της Ιαπωνίας για το πρώτο τρίμηνο έδειξε ότι η επιχειρηματική αισιοδοξία μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστών μειώθηκε, με το εύρος τιμών στο +11 σε σύγκριση με το +12 στην τελευταία έρευνα.

Ωστόσο, η αισιοδοξία μεταξύ των μη κατασκευαστών αυξήθηκε, με τον δείκτη Tankan στο +34 έναντι +30 το τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες του Reuters για +33.

Ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε πολύ κάτω από το όριο των 40.000 μονάδων για πρώτη φορά εδώ και 12 ημέρες.

Ο δείκτης είχε ανέβει στις 40.000 μονάδες στις αρχές Μαρτίου και έκτοτε έχει φτάσει σε πολλαπλά υψηλά ρεκόρ.

Αυτό έρχεται αφότου η Τράπεζα της Ιαπωνίας τερμάτισε το καθεστώς αρνητικών επιτοκίων στα μέσα Μαρτίου, μαζί με άλλα μη συμβατικά εργαλεία χαλάρωσης που στοχεύουν στον αναδιοργάνωση της οικονομίας της Ιαπωνίας.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε για 10ο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, σύμφωνα με ιδιωτική έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Ο δείκτης S&P Global final au Jibun Bank Japan’s manufacturing purchasing manager’s διαμορφώθηκε στο 48,2 τον περασμένο μήνα.

«Οι επιδόσεις του ιαπωνικού μεταποιητικού τομέα παρέμειναν χαμηλές στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, αν και υπήρχαν ενδείξεις ότι η χειρότερη φάση είχε περάσει», αναφέρει η έρευνα.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Νότιας Κορέας έπεσε σε έδαφος συρρίκνωσης τον Μάρτιο, μετά από δύο συνεχείς μήνες επέκτασης.

Ο δείκτης του διευθυντή αγορών της χώρας έφτασε στο 49,8, από 50,7 τον Φεβρουάριο.

Η S&P Global έγραψε στην έκθεσή της ότι το αποδίδει σε μεγάλο βαθμό στην υποτονική ζήτηση και στα υποβαθμισμένα επενδυτικά σχέδια.

Πρόσθεσε επίσης ότι «ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι οι πωλήσεις παρέμειναν χαμηλές εν μέσω αδυναμίας ιδιαίτερα της εγχώριας οικονομίας».

Οι αγορές της Αυστραλίας και του Χονγκ Κονγκ είναι κλειστές για τη Δευτέρα του Πάσχα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,31% κλείνοντας στις 39.841 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 1,19% στις 3.077,38 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 2,62% στις 9.647,07 μονάδες.

Ο Kospi ανέβηκε 0,04% στις 2.747,82 μονάδες.

#ασιατικές_αγορές #ΑΣΙΑ #Κίνα #ιαπωνία #Nikkei #Kospi

Related posts

Άνοδος στις Ευρωαγορές εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

banks

Με το «αριστερό» άνοιξαν την εβδομάδα οι Ευρωαγορές- Αναζητούν στηρίγματα

banks

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

banks

Απώλειες για τις Ευρωαγορές την πρώτη εβδομάδα του έτους

banks

Υποχωρεί η Wall Street μετά την ΕΚΤ

banks

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600

banks