19.3 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COMODITIES

Ασταθές λόγω επιτοκίων και αποθεμάτων το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ασταθές λόγω επιτοκίων και αποθεμάτων το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν την Τετάρτη (28/2) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η προοπτική καθυστερήσεων στις μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ και η άνοδος των αποθεμάτων αργού στη χώρα που διέψευσαν τις προσδοκίες αντισταθμίζουν την ώθηση από μια πιθανή επέκταση στους περιορισμούς της προσφοράς του ΟΠΕΚ+.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ είχαν υποχωρήσει κατά 1 δολάριο στις προηγούμενες συναλλαγές.

Η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης αγοράς πετρελαίου Vanda Insights, απέδωσε την πτώση της τιμής στην ανάληψη κερδών συν μια συνδυασμένη απάντηση στην αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και στις συνεχείς ελπίδες για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα τις επόμενες ημέρες.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση 8,43 εκατομμυρίων βαρελιών την εβδομάδα που έληξε στις 23 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API).

Αυτό διέψευσε τις προσδοκίες για άνοδο κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα.

Η κυβερνήτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μισέλ Μπάουμαν είχε επισημάνει την Τρίτη ότι δεν βιαζόταν να μειώσει τα επιτόκια, ιδιαίτερα λόγω των συνεχιζόμενων κινδύνων για τον πληθωρισμό. Τα υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια θα μπορούσαν να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη και να καταστείλουν τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Την Πέμπτη ανακοινώνεται ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ (PCE), ο δείκτης τιμών που προτιμά η Fed για τον πληθωρισμό και βασικός παράγοντας στις αποφάσεις για τα επιτόκια.

«Η δύναμη των πληθωριστικών προσδοκιών δεν πρέπει να υποτιμηθεί», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της χρηματιστηριακής εταιρείας πετρελαίου PVM σε σημείωμα την Τετάρτη. «Σε περίπτωση που η αυριανή μέτρηση του PCE στις ΗΠΑ υπερβεί τις προσδοκίες, τότε μπορεί να έχουμε δει προσωρινά κορύφωση των τιμών πετρελαίου», συμπλήρωσε.

Μπρεντ και WTI αυξήθηκαν περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι την Τρίτη, αφού το Reuters ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης των εθελοντικών περικοπών της παραγωγής πετρελαίου στο δεύτερο τρίμηνο.

Αναλυτές της ANZ Research δήλωσαν ότι μια τέτοια κίνηση από τον ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να σφίξει την αγορά.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη εξάμηνη απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης από την 1η Μαρτίου για να αντισταθμίσουν την αυξανόμενη ζήτηση από καταναλωτές και αγρότες και να επιτρέψουν την προγραμματισμένη συντήρηση του διυλιστηρίου.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,44% στα 79,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,19% στα 82,82 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 5,280% στα 25,680 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,11% στα 2.046,65 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,24% στα 22,703 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,41% στα 3,835 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0831 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,30% στο 1,2645 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,20% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8565 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

«Στροφή» από το πετρέλαιο στο υδρογόνο για τη Σαουδική Αραβία

banks

Η «έκρυθμη» κατάσταση στην Ινδία βάζει «φρένο» στο πετρέλαιο

banks

Gazprom: Ελαφρά μειωμένες ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Επιστροφή στις απώλειες για το πετρέλαιο ελέω Κίνας και ΗΠΑ

banks

Gazprom: Ελαφρά μειωμένες ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Goldman Sachs: Μειώνει κατά $10/βαρέλι την πρόβλεψη για το πετρέλαιο

banks