May 5, 2024
Image default
MARKETS

Αυστραλιανά επιτόκια και μάκρο «κοκκίνισαν» τις ασιατικές αγορές

Αυστραλιανά επιτόκια και μάκρο «κοκκίνισαν» τις ασιατικές αγορές

Απώλειες κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τρίτης (7/11), με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τα νέα εμπορικά στοιχεία από την Κίνα, αλλά και την αύξηση των επιτοκίων από την Reserve Bank of Australia.

Στην Αυστραλία, η Reserve Bank αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,35%, σύμφωνα με τις προσδοκίες.

«Ο πληθωρισμός στην Αυστραλία έχει ξεπεράσει το αποκορύφωμά του, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και αποδεικνύεται πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν πριν από λίγους μήνες», δήλωσε η διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Michele Bullock. Πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί από τη συνεδρίαση της RBA τον Αύγουστο.

Ο πληθωρισμός της Αυστραλίας τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 5,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Bullock υποστήριξε εκ νέου ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο εντός εύλογου χρονικού πλαισίου παραμένει η προτεραιότητα του διοικητικού συμβουλίου.

Η Κίνα ανέφερε χειρότερη από την αναμενόμενη πτώση των εξαγωγών τον Οκτώβριο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν εντυπωσιακά σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Η τελωνειακή υπηρεσία της Κίνας ανέφερε ότι οι εξαγωγές σε αμερικανικά δολάρια μειώθηκαν κατά 6,4% τον Οκτώβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αυτό είναι χειρότερο από την πτώση 3,3% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3% σε όρους αμερικανικού δολαρίου σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, σε αντίθεση με την πρόβλεψη του Reuters για πτώση 4,8% από πέρυσι.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας ηγήθηκε των απωλειών, χάνοντας μέρος των κερδών της Δευτέρας όταν ο δείκτης σημείωσε την καλύτερη σύνοδό του από τα τέλη Μαρτίου 2020, αφού η χώρα επέβαλε εκ νέου απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων.

Ενεργειακές και βιομηχανικές μετοχές πρωτοστάτησαν στην πτώση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,37%, κλείνοντας στις 32.271,82 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έπεσε 1,70% στις 17.660 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,04% στις 3.057,27 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,15% στις 10.056,49 μονάδες.

Ο Kospi κατέγραψε «βουτιά» 2,33% στις 2.443,96 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 6.977,10 μονάδες, χάνοντας 0,29%.

  • ασιατικές αγορές
  • ΑΣΙΑ
  • Ωκεανία
  • Nikkei
  • Kospi
  • Νότια Κορέα
  • Κίνα

    Related posts

    Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές- «Άλμα» για τη Maersk

    banks

    Κέρδη στη Wall Street, παρά τον «τσιμπημένο» πληθωρισμό

    banks

    Ανοδος στη Wall Street με τα επιτόκια στο επίκεντρο

    banks

    Μικρή άνοδος στις ασιατικές αγορές-Στο επίκεντρο η κινεζική επιχειρηματική δραστηριότητα

    banks

    Επιφυλακτικές κινήσεις στη Wall Street εν αναμονή του Πάουελ

    banks

    Το πετρέλαιο… ρίχνει τις ευρωαγορές στο άνοιγμα

    banks