23.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
ECONOMY

Βαρύ το «καλάθι των… φόρων» για τις γιορτές: 5,3 δισ. θα πληρώσουμε στην εφορία

Το… «καλάθι των φόρων» έρχεται κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, που καλούνται να πληρώσουν στο ταμείο της εφορίας συνολικά πάνω από 5,3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 3 δισ. ευρώ μόνο σε φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, άμεσους και έμμεσους φόρους, αφού:

  • Φόρος εισοδήματος: Έως τις 29 τρέχοντος θα πρέπει να καταβληθεί η 6η δόση απ’ όσους δεν επέλεξαν φέτος την εφάπαξ εξόφληση του ποσού για να κερδίσουν έκπτωση 3%. Η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2024.
  • ΕΝΦΙΑ: Οι 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, που καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 2,25 δισ. συνολικά, πρέπει να εξοφλήσουν την 8η δόση του φόρου ακινήτων. Συνολικά, θα πρέπει οι εν λόγω φορολογούμενοι στο τρίμηνο Δεκεμβρίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024 να πληρώσουν περίπου 600 εκατ. ευρώ. Οι «ξεχασιάρηδες» θα επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Τέλη κυκλοφορίας: Έχουν ήδη αναρτηθεί στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν είτε με κωδικούς πρόσβασης είτε απλώς με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου να εκδώσουν τα ειδοποιητήρια και να εξοφλήσουν έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Τα τέλη κυκλοφορίας είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, συνολικά περί το 1 δισ. ευρώ, αλλά όσοι «ξεχάσουν» να τα πληρώσουν κινδυνεύουν να τα πληρώσουν διπλά. Ωστόσο, και φέτος αναμένεται, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, να δοθεί παράταση δυο μηνών, έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι και η νέα χρονιά είναι γενικότερα απαιτητική σε φόρους σε σχέση με το τρέχον έτος, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι έως το τέλος του 2024:

1.Φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών: Τα έσοδα από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 35,108 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,401 δισ. ευρώ ή 4,2% έναντι του 2023, καθώς:

  • τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 24,271 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,147 δισ. ευρώ έναντι του 2023, και
  • οι φόροι κατανάλωσης προβλέπονται στα 7,136 δισ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 28 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.

2.Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας: Τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,487 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 53 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, κυρίως λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% στους ιδιοκτήτες που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές.

3.Φόρος εισοδήματος: Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 21,558 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 597 εκατ. ευρώ ή 2,8% έναντι του 2023, καθώς:

  • ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να δια- μορφωθεί στα 13,011 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 739 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, παρά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ στις φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, συνδεόμενος με την αναμενόμενη αύξηση των αμοιβών,
  • ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό των 6,935 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 185 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, λόγω εξισορρόπησης των παραγόντων που επέδρασαν δημοσιονομικά στο προηγούμενο οικονομικό έτος (προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες διύλισης).

4.Φόροι και δασμοί επί εισαγωγών: Προβλέπονται έσοδα 399 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.

5. Λοιποί φόροι επί παραγωγής: Από τους συγκεκριμένους φόρους προβλέπονται έσοδα ύψους 718 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 435 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης του 2023, κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης πρόβλεψης περί μη απόδοσης μερίσματος από την ΤτΕ.

6.Φόροι κεφαλαίου: Προβλέπεται να ανέλθουν σε 239 εκατ. ευρώ, στο ίδιο ύψος με το 2023.

7. Λοιποί τρέχοντες φόροι: Τα έσοδα απ’ αυτούς τους φόρους προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,391 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 46 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.

8. Μεταβιβάσεις: Τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν στα 6,890 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,434 δισ. ευρώ έναντι του 2023, κυρίως λόγω των αυξημένων, προσαρμοσμένων κατά ESA, εσόδων του ΤΑΑ κατά 1,236 δισ. ευρώ και του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ κατά 274 εκατ. ευρώ.

9. Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών: Έσοδα ύψους 987 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 163 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, κυρίως λόγω:

  • του αυξημένου ποσού, κατά 63 εκατ. ευρώ, που αφορά το ενοίκιο και τη συμμετοχή του Δημοσίου στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων των περιφερειακών αεροδρομίων, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης,
  • του δεδουλευμένου εσόδου, ύψους 21 εκατ. ευρώ, που καταχωρίζεται στο έτος 2024 από τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και
  • του δεδουλευμένου εσόδου, ύψους 65 εκατ. ευρώ, που καταχωρίζεται στο έτος 2024, από τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει για πόσο οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αντεπεξέρχονται στον «Γολγοθά» των φόρων που πρέπει να καταβάλλουν από τη στιγμή που κάθε μήνα με δυσκολία ανταποκρίνονται στις καθημερινές τους υποχρεώσεις, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και από τη μέχρι σήμερα πορεία και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, που «πετούν» πάνω από τα 105 δισ. ευρώ.

Αυτή, άλλωστε, είναι και η μεγάλη «αγωνία» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, εάν δηλαδή οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις νέες υποχρεώσεις, που είναι μεν χαμηλότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως προστίθενται σε μια σειρά πολλών βαρών που έχουν κληθεί να σηκώσουν οι πολίτες – πρωτίστως δε το… «καλάθι της ακρίβειας», που μήνα με τον μήνα γίνεται όλο και πιο βαρύ.

Related posts

ΟΦΑΕ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

banks

ΔΥΠΑ: Τα 8 επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης που «τρέχουν» για 23.830 ανέργους

banks

TτΕ: Ανάπτυξη 6,2% φέτος και μόλις 1,5% το 2023

banks

Σαουδική Αραβία: Κατά 7% συρρικνώθηκε η οικονομία της χώρας το β’ τρίμηνο

banks

Μήνυμα Στουρνάρα σε Τράπεζες: «Δώστε περισσότερα δάνεια σε επιχειρήσεις – νοικοκυριά»

banks

Αδ. Γεωργιάδης: Σε 3,5 χρόνια στο Ελληνικό θα εγκαινιάσουμε τα κτήρια της α΄ φάσης

banks