21.9 C
Athens
May 11, 2024
Image default
WORLD

Βιλερουά (ΕΚΤ): Το πετρέλαιο δεν θα καθυστερήσει τις μειώσεις επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επηρεαστεί από την αβεβαιότητα της τιμής του πετρελαίου σχετικά με την έναρξη του κύκλου μειώσεων των επιτοκίων της τον Ιούνιο, υποστήριξε το μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου, Φρανσουά Βιλερούα ντε Γκαλό.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Les Echos, ακόμα και αν η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή ωθούσε υψηλότερα το κόστος του πετρελαίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έπρεπε πρώτα να αναλύσουν εάν ένα τέτοιο σοκ έχει τροφοδοτήσει υποκείμενες πιέσεις στις τιμές και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Ερωτηθείς δε εάν η αβεβαιότητα αυτή θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη του κύκλου νομισματικής χαλάρωσης, ο Βιλερουά απάντησε “Όχι.  Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, δεν πρέπει να περιμένουμε πάρα πολύ”.

Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν υποδείξει τη συνεδρίαση Ιουνίου (6/06) ως το πιθανότερο χρονικό σημείο για να αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού.

Όπως είπε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, “από τη στιγμή που έχουμε επαρκή εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι θα επιτύχουμε τον στόχο για πληθωρισμό στο 2% μέχρι το επόμενο έτος, καθήκον μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος που υφίστανται οι οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση. Αυτή είναι η αίσθηση για μία πρώτη μείωση τον Ιούνιο”.

Σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ μετά από μία περικοπή τον Ιούνιο, ένα θέμα για το οποίο εκφράζονται διαφορετικές απόψεις μεταξύ των αξιωματούχων της, ο Βιλερουά σημείωσε ότι η  Τράπεζα θα κινηθεί “πραγματιστικά”.

“Θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε τη δυνατότητα να προσαρμοστούμε εάν κάποιο εξωτερικό σοκ έθετε υπό απειλή την πορεία μείωσης του πληθωρισμού”, είπε.

Related posts

Γάζα: Πλήγματα στη Ράφα, συνομιλίες για ανακωχή

banks

Το αίνιγμα της αξιοποίησης των παγωμένων ρωσικών αποθεματικών

banks

Κίνα: Τα έσοδα του γενικού προϋπολογισμού κατέγραψαν ετήσια αύξηση 11,5% στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου

banks

Ρουκέτες εκτοξεύθηκαν χθες από ζώνη προσφύγων στη Γάζα, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις

banks

Ιράκ: 11 άνθρωποι εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού για “τρομοκρατία”

banks

ΗΠΑ: “Λανθασμένη προσέγγιση” χαρακτηρίζει ο Λευκός Οίκος την κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων

banks