18 C
Athens
May 18, 2024
Image default
COMODITIES

«Βουτιά» για τρίτη μέρα το πετρέλαιο-Καταλύτες Μέση Ανατολή και αποθέματα

«Βουτιά» για τρίτη μέρα το πετρέλαιο-Καταλύτες Μέση Ανατολή και αποθέματα

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη (1/5), και μάλιστα κοντά στο 1,5%, λόγω της αύξησης των αποθεμάτων και της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, μαζί με τις αυξανόμενες ελπίδες για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 4,906 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα αποθέματα βενζίνης και αποστάγματος μειώθηκαν, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,483 εκατ. βαρέλια και τα αποστάγματα μειώθηκαν κατά 2,187 εκατ. βαρέλια.

Η προσφορά αργού στις ΗΠΑ δείχνει επίσης σημάδια ανόδου, με την παραγωγή να αυξάνεται στα 13,15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο από 12,58 εκατομμύρια bpd τον Ιανουάριο, στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο σε περίπου 3,5 χρόνια, δήλωσε η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών.

Οι προσδοκίες ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα μπορούσε να είναι ορατή, μετά την ώθηση με επικεφαλής την Αίγυπτο για αναθέρμανση των διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο που είχαν σταματήσει, ωθούν επίσης τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα. Ο τερματισμός του πολέμου θα μείωνε τις ανησυχίες για διεύρυνση της σύγκρουσης που θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό από τη Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα, παρατηρήθηκε πτώση κατά 100.000 bpd στην παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Απρίλιο στα 26,49 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την Τρίτη, αντανακλώντας τις χαμηλότερες εξαγωγές από το Ιράν, το Ιράκ και τη Νιγηρία, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εθελοντικών περικοπών του εφοδιασμού από ορισμένα μέλη που συμφωνήθηκαν με την ευρύτερη συμμαχία ΟΠΕΚ+.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό διολισθαίνει 1,62% στα 80,61 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,38% στα 85,14 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει και το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,710% στα 28,620 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,23% στα 2.308,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,59% στα 26,805 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,38% στα 4,5467 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0674 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,06% στο 1,2483 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8551 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Gazprom: Ελαφρά αυξημένη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Πετρέλαιο: Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα ελέω αύξησης της ζήτησης

banks

Σε υψηλό δύο ετών οι εισαγωγές πετρελαίου στην Ευρώπη

banks

Αμετάβλητη η πολιτική του ΟΠΕΚ+ για την παραγωγή πετρελαίου

banks

Τελείωσε η απεργία στις νορβηγικές πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου

banks

Η Citi «βλέπει» τον χρυσό στα 3.000 δολάρια

banks