16.4 C
Athens
May 4, 2024
Image default
COMODITIES

Η Citi «βλέπει» τον χρυσό στα 3.000 δολάρια

Η Citi «βλέπει» τον χρυσό στα 3.000 δολάρια

Η τιμή του χρυσού συνεχίζει να διαπραγματεύεται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ λίγες ημέρες μετά την αναζωπύρωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας την ελκυστικότητά του ως ασφαλές καταφύγιο.

Ο χρυσός σημείωσε ένα ακόμη κλείσιμο με ρεκόρ τη Δευτέρα, με το πλέον ενεργό συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου να καταγράφει άνοδο 0,37% στα 2.383 δολάρια ανά ουγγιά, και ορισμένοι πιστεύουν ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω άνοδο.

«Το πρόσφατο ράλι του χρυσού υποβοηθήθηκε από τη γεωπολιτική ένταση και συμπίπτει με επίπεδα ρεκόρ του δείκτη μετοχών», έγραψε η Citi.

«Προβλέπουμε ότι ο χρυσός θα ενισχυθεί στα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά τους επόμενους 6-18 μήνες», δήλωσαν οι αναλυτές της Citi με επικεφαλής τον Aakash Doshi.

Η ζήτηση για το ασφαλές καταφύγιο αυξήθηκε εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αφού το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 drones και πυραύλους απευθείας στο Ισραήλ – οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν, χάρη στο σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ.

Οι αναλυτές της αγοράς παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για τα πιθανά αντίποινα του Ισραήλ, το οποίο έχει ορκιστεί να «απαιτήσει ένα τίμημα» από το Ιράν.

Τα αντίποινα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη σύγκρουση, η οποία θα πυροδοτούσε κατά συνέπεια την ανανέωση της αγοράς χρυσού, καθώς και ένα ράλι στις τιμές του πετρελαίου και την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου, δήλωσε ο Bartosz Sawicki, αναλυτής αγοράς στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Conotoxia fintech.

Ο χρυσός, ο οποίος διατηρεί την αξία του ως μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού, τείνει να αποδίδει καλά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας όταν οι επενδυτές απομακρύνονται από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές.

Η τιμή του χρυσού έφτασε στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 2.448,80 δολαρίων ανά ουγγιά εντός της ημέρας την περασμένη Παρασκευή.

Ο χρυσός έχει ενισχυθεί από την αρχή του έτους, ανεβαίνοντας πάνω από 15% μέχρι σήμερα, λόγω μιας σειράς παραγόντων, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Η «κατώτατη τιμή» του χρηματοοικονομικού χρυσού κινήθηκε επίσης υψηλότερα από περίπου 1.000 δολάρια σε 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, ανέφερε η Citi.

#Citigroup #Μέση_Ανατολή #ασφαλές_καταφύγιο

Related posts

Η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία

banks

Σε πτωτικό τέμπο διατηρούνται το πετρέλαιο και ο χρυσός

banks

Θα φτάσει τα 100 δολάρια το πετρέλαιο;

banks

Μετατέθηκε για τις 30 Νοεμβρίου η συνεδρίαση του OPEC+

banks

Σε νέο ιστορικό υψηλό η τιμή του χρυσού

banks

Χαμηλότερη ζήτηση πετρελαίου προβλέπει ο ΟΠΕΚ+ το 2021

banks