21.7 C
Athens
May 22, 2024
Image default
MARKETS

Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Προβλημάτισε ο Πάουελ

Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Προβλημάτισε ο Πάουελ

Πτωτικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (10/11), μετά και τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve είπε μεταξύ άλλων ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα «δεν είναι βέβαιη» ότι έχει κάνει αρκετά για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Ο Πάουελ είπε την Πέμπτη ότι ο ίδιος και οι άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενθαρρύνθηκαν από την πρόσφατη επιβράδυνση των ρυθμών πληθωρισμού, αλλά δεν ήταν ακόμη σίγουροι ότι είχαν επιτύχει μια γραμμή νομισματικής πολιτικής που είναι «αρκετά περιοριστική για να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου».

Η Fed την περασμένη εβδομάδα διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα, μαζί με την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τις αγορές να στρέφουν τώρα την προσοχή τους στο πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος.

Οι μετοχές τροφίμων και ποτών υποχωρούν 1,7% και ηγούνται των απωλειών, ενώ οι ασφαλιστικές μετοχές καταγράφουν αύξηση 0,7%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης με άνοδο 0,8% με ώθηση από ένα ισχυρό σύνολο εταιρικών αναφορών κερδών.

Στα μάκρο, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έμεινε επίπεδη το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία την Παρασκευή.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν δεν παρουσίασε αύξηση το τρίμηνο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, μετά από αύξηση 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσιους όρους, το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου ήταν 0,6% υψηλότερο από την ίδια περίοδο του 2022.

Η παραγωγή του τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, αλλά αντισταθμίστηκε από αύξηση 0,1% στην παραγωγή κατασκευών, ενώ η παραγωγή στον τομέα παραγωγής μειώθηκε σταδιακά.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει το «μοναδικό μεγαλύτερο εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη» στη χώρα, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να παραμένει στο 6,7% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο.

«Ο καλύτερος τρόπος για βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας αυτή τη στιγμή είναι να τηρήσουμε το σχέδιό μας και να χτυπήσουμε τον πληθωρισμό στο κεφάλι του», είπε ο Χαντ.

«Η Δήλωση του Φθινοπώρου θα επικεντρωθεί στο πώς θα κάνουμε την οικονομία να αναπτυχθεί ξανά υγιώς, ξεκλειδώνοντας τις επενδύσεις, επαναφέροντας τους ανθρώπους στην εργασία και μεταρρυθμίζοντας τις δημόσιες υπηρεσίες μας, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε την ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα μας», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,82% στις 444,10 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 0,63% στις 15.257,05 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,80% στις 7.057,76 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,96% στις 7.384,50 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,43% στις 28.515 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,22% στις 9.386,25 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,01% στις 6.268,77 μονάδες.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • DAX 30
  • Stoxx Europe 600

    Related posts

    Θετικό άνοιγμα στις ευρωαγορές- Το ενδιαφέρον στα επιτόκια

    banks

    Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Περιμένοντας ΕΚΤ και ΗΠΑ

    banks

    Νέο ρεκόρ για τον S&P500 με οδηγό τη Meta

    banks

    Απώλειες στη Wall Street- «Βαρίδια» η Disney και η PacWest

    banks

    Καλοδέχτηκαν τις δηλώσεις Πάουελ οι ασιατικές αγορές

    banks

    Νέα άνοδος στις ευρωαγορές-Ώθηση από το rebound της Wall Street

    banks