17.3 C
Athens
May 18, 2024
Image default
WORLD

Γερμανική ανθρωπιστική αερογέφυρα για τη Γάζα

Εκτός από τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από τη Λάρνακα προς τη Λωρίδα της Γάζας και η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ξεκινά αερομεταφορές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση “Αμάλθεια” με το πλοίο Open Arms να έχει ήδη αποπλεύσει από το λιμάνι της Λάρνακας προς τη Γάζα, μετά το άνοιγμα θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή αγαθών άμεσης ανάγκης στους αμάχους και η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει με την πολεμική της αεροπορία, την Λουφτβάφε, στη ρίψη αγαθών μέσω αερογέφυρας.

Why is airdropping aid to Gaza considered controversial? pic.twitter.com/68UiyPa8cL

— DW News (@dwnews) March 12, 2024

Αυτό ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο Γερμανός υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους διευκρινίζοντας ότι οι αερομεταφορές ανθρωπιστικής βοήθειας θα μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας από τη διεθνή αεροπορική βάση στο Εβρέ της Γαλλίας.

Πρόκειται συνολικά για 18 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, την οποία θα μεταφέρουν δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας τύπου Hercules, με τον Πιστόριους να τονίζει ωστόσο ότι πρόκειται σε κάθε περίπτωση για μια επιχείρηση με υψηλό κίνδυνο και γι αυτό τα πληρώματα που συμμετέχουν σε αυτή έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση.

An aid ship carrying 200 tons of food for Gaza left the Larnaca port in Cyprus after being held up for days. But some aid groups have said it is too little and ineffective. The UN has repeatedly warned of famine in Gaza. pic.twitter.com/4CLlaS74VC

— DW News (@dwnews) March 12, 2024

“Η Γερμανία επιθυμεί να συμβάλει ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ανθρώπων σε τροφή και φάρμακα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σοσιαλδημοκράτης Μπόρις Πιστόριους. Από την πλευρά του ο Μίχαελ Ροτ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής επίσης από τους Σοσιαλδημοκράτες, ανέφερε στο δίκτυο ARD ότι δεν αναμένει να υπάρξει κριτική από την αντιπολίτευση ως προς την επιχείρηση αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η ιστοσελίδα tagesschau.de σημειώνει πάντως ότι πριν δοθεί το πράσινο φως από το υπ. Άμυνας για την γερμανική αερογέφυρα προς τη Γάζα, είχαν προηγηθεί πιέσεις και σχετικό αίτημα του γερμανικού υπ. Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αερομεταφορές ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα έχουν γίνει ήδη από την Ιορδανία, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Την ίδια ώρα όμως τόσο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών όσο και οι Γερμανοί πολιτικοί θεωρούν ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ταυτόχρονα και η ασφαλής πρόσβαση διά ξηράς κονβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Qatargate: Ο Αντόνιο Παντσέρι θα φορέσει βραχιολάκι ή θα μείνει στη φυλακή;

banks

Διευκρινίσεις από το Βατικανό για τη “μεγάλη Ρωσία”

banks

Ουκρανία: Ανακοίνωσε πως κατέστρεψε 18 UAVs της Ρωσίας

banks

ΗΠΑ: Τρεις νεκροί από σφοδρή χειμερινή καταιγίδα – 900.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

banks

Ουκρανία: Έφηβοι εκπαιδεύονται με καλάσνικοφ και drones

banks

Λευκός Οίκος: Είχαμε ενημερώσει το Κρεμλίνο ότι δεν έχουμε εμπλοκή στην ανταρσία Πριγκόζιν

banks