21.1 C
Athens
May 17, 2024
Image default
WORLD

Γερμανικό υπ. Εξωτερικών: Φύγετε από τον Λίβανο

 

Το υπΕξ καλεί τους Γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο. “Δεν υπάρχει αμφιβολία για μια χερσαία επίθεση” αναφέρει από το Ισραήλ ο Γερμανός υπ. Άμυνας.

To γερμανικό υπ. Εξωτερικών καλεί τους Γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή από την 7η Οκτωβρίου. Στην ταξιδιωτική προειδοποίηση γίνεται λόγος για “περαιτέρω επιδείνωση και επέκταση της σύγκρουσης στην περιοχή”. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τις περιοχές του νότιου Λιβάνου και νότια της πρωτεύουσας, Βηρυτού ενώ εκφράζεται φόβος για μεγάλες διαδηλώσεις μετά την Προσευχή της Παρασκευής, στις οποίες ενδέχεται να προκληθούν επεισόδια.

Στο μεταξύ η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, που βρίσκεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη διεθνών οργανισμών όπως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, η Unicef και η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία για χερσαία επιχείρηση”

Τόσο η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ όσο και ο υπ. Άμυνας της Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος βρίσκεται επίσης αυτές τις ημέρες στην περιοχή για διαβουλεύσεις, έχουν αναβάλλει πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, μεταξύ των οποίων και Γερμανοί. Ο συνολικός αριθμός των ομήρων της Χαμάς φαίνεται ότι ξεπερνά τους 200 σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Ο Γερμανός υπ. Άμυνας επισκέφθηκε την κορβέτα Όλντενμπουργκ του γερμανικού πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι της Βηρυτού. Από εκεί μετέβη, με πτήση που άλλαξε πορεία για λόγους ασφαλείας στο Τελ Αβίβ, δηλώνοντας την αμέριστη στήριξη της Γερμανίας στον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκαλάντ και καταδικάζοντας για άλλη μια φορά τη “βάρβαρη” τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο ZDF, τόνισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, δηλώνοντας μάλιστα ότι είναι πιθανή η έναρξη της πολυαναμενόμενης χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας. “Δεν έχω λόγους να αμφιβάλω ότι θα υπάρξει χερσαία επιχείρηση” ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο το υψηλό ρίσκο μιας τέτοιας επέμβασης για τους αμάχους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τόσο η Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή.

Δήλωση του Κεντρικού Συμβουλίου Παλαιστινίων

Την ίδια ώρα σε ύψιστη επιφυλακή συνεχίζουν να βρίσκονται οι γερμανικές αρχές για ενδεχόμενα βίαια επεισόδια ακόμη και ενέργειες με τρομοκρατικό υπόβαθρο, με κεντρικά σημεία αλλά και χώρους με εβραϊκό στοιχείο να φυλάσσονται όλο το 24ωρο.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Παλαιστινίων της Γερμανίας, πάντως, “απορρίπτει ξεκάθαρα τη βία” και χαρακτηρίζει ανησυχητικά τα “περιστατικά βίας”, όπως στην περιοχή Νοϊκέλν του Βερολίνου.Τονίζει όμως ταυτόχρονα ότι η γερμανική αστυνομία συχνά σπεύδει να διαλύσει ακόμη και ειρηνικής διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, επιδεικνύοντας υπέρμετρη και μη δικαιολογημένη αυστηρότητα. Αυτό σημαίνει ότι έτσι πολλοί άνθρωποι “στερούνται του θεμελιώδους δικαιώματός τους να διαδηλώνουν” γεγονός που είναι πολύ “ανησυχητικό”.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Ο Αττάλ δεν έφερε την άνοιξη για τον Μακρόν

banks

Έξι παιδιά θα επιστραφούν στην Ουκρανία από τη Ρωσία έπειτα από μεσολάβηση του Κατάρ

banks

ΕΕ: Σεβασμός των εθνικών μειονοτήτων

banks

Το Ισραήλ υπερασπίζεται τον τρόπο που διαχειρίζεται την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

banks

Μητσοτάκης – Ερντογάν: “Ήρεμα νερά” και ανοικτά ερωτήματα

banks

Γερμανία: Πάγωσε το Μόναχο με χιονοπτώσεις ρεκόρ

banks