16 C
Athens
May 6, 2024
Image default
WORLD

Γουίλιαμς (Fed): Πρόωρη η συζήτηση για περικοπές στα επιτόκια

Ο πρόεδρος της New York Federal Reserve, Τζον Γουίλιαμς δήλωσε σήμερα ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δεν έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν κάποια μείωση των επιτοκίων, χαρακτηρίζοντας πρόωρη μια τέτοια συζήτηση. 

“Δεν συζητάμε στην πραγματικότητα τη μείωση των επιτοκίων αυτή την στιγμή”, ανέφερε ο Williams σε συνέντευξη στο CNBC. 

Ο ίδιος επισήμανε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να είναι προσεκτική για τον κίνδυνο να αναζωπυρωθεί ο πληθωρισμός και να διασφαλίσει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν. 

“Εστιάζουμε στο βασικό ερώτημα που, όπως το έθεσε και ο πρόεδρος Πάουελ είναι… έχει φτάσει η νομισματική πολιτική σε ένα αρκετά περιοριστικό επίπεδο για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο 2%; αυτό είναι το βασικό ερώτημα μπροστά μας”, σημείωσε. 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο περικοπών στα επιτόκια, ακόμα και από τον Μάρτιο του επόμενου έτους, ο Γουίλιαμς σημείωσε ότι είναι “πρόωρη ακόμα και η σκέψη για κάτι τέτοιο”. 

Ο αξιωματούχος δήλωσε παράλληλα ότι η Fed θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις της με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία και στην περίπτωση που η τάση επιβράδυνσης του πληθωρισμού αναστραφεί, θα είναι έτοιμη να κάνει και πάλι αυξήσεις. 

“Βλέπουμε την επιβράδυνση του πληθωρισμού. Η νομισματική πολιτική δουλεύει σύμφωνα με τις προβλέψεις. Αλλά εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% σε διατηρήσιμη βάση”, ανέφερε. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβράδυνε περαιτέρω το Νοέμβριο στις ΗΠΑ, στο 3,1% από το υψηλό του 9,1% που σημείωσε το 2022. 

Ο Γουίλιαμς δήλωσε πάντως ότι είναι αισιόδοξος πως η πρόοδος θα συνεχιστεί, δίνοντας έτσι τα περιθώρια στην Fed να εξετάσει το ενδεχόμενο μειώσεις των επιτοκίων της αργότερα το επόμενο έτος. 

Related posts

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν συνεχίζει την επιθετική του πολιτική για μείωση του κόστους των φαρμάκων

banks

PIMCO: Θετικός βραχυπρόθεσμα ο αποπληθωρισμός της Κίνας για τις κεντρικές τράπεζες

banks

Πάνω από το 4,9% το αμερικανικό δεκαετές ομόλογο πρώτη φορά από το 2007

banks

ΔΝΤ: Η μετανάστευση είναι χρήσιμη για την τιθάσευση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο

banks

ΗΠΑ: Βουτιά της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Αύγουστο έδειξε η έρευνα της S&P Global

banks

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στον επ’ αόριστον σφετερισμό του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας,

banks