21.9 C
Athens
May 9, 2024
Image default
WORLD

ΗΠΑ: Βουτιά της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Αύγουστο έδειξε η έρευνα της S&P Global

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:05

Επιβράδυνε αισθητά τον Αύγουστο η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας των δεικτών PMI της S&P Global.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίας υποχώρησε στις 50,5 μονάδες τον Αύγουστο από 52,3 μονάδες τον Ιούλιο. Ο ρυθμός της ανάπτυξης επιβράδυνε για τρίτο διαδοχικό μήνα, με τον δείκτη να παραμένει οριακά πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. 

“Τα στοιχεία της έρευνας στέλνουν ένα σήμα ότι αυξάνεται ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού, καθώς οι επίμονες πιέσεις στις τιμές συνοδεύονται από τη σχεδόν μηδενική ορμή της επιχειρηματικής δραστηριότητας”, σημειώνει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες κατρακύλησε στις 50,2 μονάδες τον Αύγουστο από 52,0 μονάδες τον Ιούλιο, δείχνοντας οριακή μόνο αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο τέλος του καλοκαιριού. 

Εκ διαμέτρου αντίθετα ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας του Institute for Supply Management (ISM) τα οποία έδειξαν ότι ο κλάδος απροσδόκητα κέρδισε ορμή τον Αύγουστο. 

Ειδικότερα, ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM ενισχύθηκε στις 54,5 μονάδες τον Αύγουστο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο, από 52,7 μονάδες τον Ιούλιο. 

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για υποχώρηση του δείκτη στις 52,5 μονάδες. Κανένας οικονομολόγος δεν περίμενε ο δείκτης να σκαρφαλώσει πάνω από το 53,9, όπως σημειώνει το πρακτορείο. 

Related posts

Welt: Τέλος της εποχής Ερντογάν

banks

Θάνατος Ναβάλνι: Η χήρα του αντιφρονούνται Γιούλια λέει ότι ο Πούτιν “βασανίζει” τον σύζυγό της μετά θάνατον

banks

Ισπανία: Ενισχύει την Ουκρανία με άλλα έξι αντιαεροπορικά συστήματα HAWK

banks

Ιαπωνία: 78 νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι μετά τον πρωτοχρονιάτικο σεισμό

banks

Δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιορδανία

banks

ΗΠΑ: Απαγόρευσαν την είσοδο στον πρώην αντιπρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Κ. Ανγκιούσεφ

banks