17.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
WORLD

Δημοσίευμα: Το Ισραήλ θα καθυστερήσει τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα γιατί οι ΗΠΑ θέλουν να εγκαταστήσουν αεράμυνες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:11

Οι ισραηλινές δυνάμεις πολέμησαν σε τέσσερα μέτωπα την Τετάρτη, χτυπώντας στόχους στο Λίβανο, τη Συρία, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και αποτρέποντας μια απο θαλάσσης εισβολή, σε ένα νέο σημάδι ότι ο πόλεμος με τη Χαμάς επεκτείνεται αργά στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα συνέχισε να αυξάνεται καθώς το Ισραήλ έχει αποτρέψει την είσοδο καυσίμων στον θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου. Ο μεγαλύτερος πάροχος ανθρωπιστικής υποστήριξης στη Λωρίδα της Γάζας, η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε την Τρίτη ότι θα αναγκαστεί να σταματήσει τις εργασίες στη λωρίδα μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, εάν δεν λάβει καύσιμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διανείμει οποιαδήποτε εισερχόμενη βοήθεια εισέρχεται στη Γάζα.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε οδοφράγματα στη Γάζα που είπε ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε για να σταματήσει τους αμάχους που έφευγαν από την πόλη της Γάζας προς τα νότια. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν συριακές στρατιωτικές τοποθεσίες και το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου μετά την εκτόξευση δύο ρουκετών κατά του Ισραήλ, σκοτώνοντας οκτώ Σύρους στρατιώτες, ανέφεραν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τα πλήγματα ήταν μέρος μιας σειράς ανταλλαγών που περιελάμβανε μια θανατηφόρα επίθεση ισραηλινών drone στη Δυτική Όχθη το πρωί της Τετάρτης και συνεχιζόμενες αψιμαχίες με μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν κοντά στα σύνορα του Λιβάνου. Αργά το βράδυ της Τρίτης, το Ισραήλ είπε ότι μαχητές προσπάθησαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ δια θαλάσσης κοντά στα σύνορα της Γάζας, αλλά νικήθηκαν από μαχητικά τζετ και το ισραηλινό ναυτικό. Η Χαμάς είπε επίσης την Τετάρτη ότι έπληξε στόχους μέσα στο κιμπούτς του Ναχάλ Οζ, κοντά στα ανατολικά σύνορα της Γάζας, με βλήματα όλμων.

Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει τη χερσαία επιχείρηση

Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει προς το παρόν τη χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, ούτως ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν τον χρόνο για να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην περιοχή, αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Όπως αναφέρει η WSJ το Πεντάγωνο προσπαθεί να αναπτύξει σχεδόν δώδεκα συστήματα αεράμυνας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών στρατευμάτων που υπηρετούν στο Ιράκ, τη Συρία, το Κουβέιτ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να τα προστατεύσει από πυραύλους και ρουκέτες. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν μέχρι στιγμής πείσει τους Ισραηλινούς να αναστείλουν μέχρι να τοποθετηθούν αυτά τα κομμάτια, ήδη αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Το Ισραήλ λαμβάνει επίσης υπόψη στον σχεδιασμό του την προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους εντός της Γάζας, καθώς και τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση περισσότερων από τους ομήρους της Χαμάς, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ωστόσο, οι απειλές για τα αμερικανικά στρατεύματα αποτελούν ύψιστη ανησυχία, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο αμερικανικός στρατός και άλλοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα στοχοποιηθούν από διάφορες μαχητικές ομάδες μόλις ξεκινήσει η εισβολή.

Μέχρι στιγμής στο Ιράκ και τη Συρία, έχουν γίνει τουλάχιστον 13 τέτοιες επιθέσεις, με χρήση drones και πυραύλων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Αμερικανού εργολάβου και την καταστροφή ενός αμερικανικού drone, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Τουλάχιστον δώδεκα στρατιώτες τραυματίστηκαν στη Συρία και άλλοι 10 στο Ιράκ, δήλωσαν αξιωματούχοι της άμυνας, σχεδόν όλοι ανήλικοι.

“Η καθυστέρηση στη χερσαία επέμβαση μάς έκανε πολύ πιο φονικούς”

“Στην πραγματικότητα ο χρόνος που μας δόθηκε, μας έκανε πολύ πιο προετοιμασμένους, πολύ πιο αποτελεσματικούς, πολύ πιο φονικούς απέναντι στη Χαμάς” δήλωσε στο Sky News ο αντισυνταγματάρχης Γκιλάντ Πάστερνακ, που ανέφερε ότι τα στρατεύματά του προετοιμάζονται για δράση, όλο αυτό το διάστημα της καθυστέρησης.

Ένας από τους στόχους της εισβολής είναι η απελευθέρωση των ομήρων. “Είμαι σίγουρος ότι αυτό ακριβώς πρόκειται να συμβεί” δήλωσε ο 38χρονος αξιωματικός, που υπηρετεί στην 828 ταξιαρχία πεζικού, που θεωρείται από τις πλέον αποτελεσματικές στο Ισραήλ.

Ο Πάστερνακ δήλωσε ότι η ταξιαρχία είναι έτοιμη να ελιχθεί όπου χρειάζεται. Αν και ο ίδιος δεν μίλησε συγκεκριμένα για κάποια καθυστέρηση, δήλωσε ότι οι στρατιώτες χρησιμοποιούν με σύνεση τον χρόνο αναμονής τους από τότε που η ηγεσία κινητοποίησε τον στρατό, μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό, “όλες οι χερσαίες δυνάμεις γνωρίζουν ακριβώς τι πρόκειται να κάνουν και στην πραγματικότητα, ο χρόνος αναμονής που μας έδωσαν οι διοικητές μας, μας έκανε στην πραγματικότητα πολύ πιο προετοιμασμένους”.

“Όταν θα έχουμε το σήμα, θα είμαστε σε θέση να πάμε, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται να κάνουμε και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ηγεσία μας για να το κάνουμε”, πρόσθεσε.

Αναφορές για τουλάχιστον 26 νεκρούς και 100 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 100 τραυματίστηκαν από σημερινά ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Το δίκτυο Al Jazeera μεταδίδει πως οι επιθέσεις εκδηλώθηκαν στην περιοχή Γιαρμούκ.

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε πως άλλοι τρεις υπάλληλοί της σκοτώθηκαν, ανεβάζοντας σε 38 τον αριθμό των εργαζομένων της UNRWA που έχουν βρει τον θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στις 7 Οκτωβρίου.

Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στη βόρεια πόλη Κιριάτ Σμόνα.

Σύμφωνα με το IDF, και οι τέσσερις προσγειώθηκαν σε ανοιχτούς χώρους, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή ζημιές.

Ο στρατός λέει ότι το σύστημα αεράμυνας Iron Dome δεν χρησιμοποιήθηκε καθώς τα βλήματα δεν κατευθύνονταν σε κατοικημένες περιοχές.

Πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς από Γάζα προς Ισραήλ

Η Χαμάς ανέφερε την Τετάρτη το απόγευμα ότι εκτόξευσε πύραυλο προς το θέρετρο Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ, περίπου 220 χιλιόμετρα (136 μίλια) από τη Λωρίδα της Γάζας, με τον ισραηλινό στρατό να επιβεβαιώνει ότι υπήρξε πρόσκρουση σε απομακρυσμένη περιοχή.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι εκτοξεύτηκε πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς από τη Λωρίδα της Γάζας προς την περιοχή Εϊλάτ. Το IDF αναφέρει ότι το βλήμα προσγειώθηκε σε ανοιχτό χώρο, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή ζημιές.

🚨 Al-Qassam Brigades launched an Ayash-250 rocket towards “Eilat” (where Raymond airport) in response to the Zionist massacres against innocent civilians.

This is possible the 3rd time al-Qassem used the Ayyash-250 rocket since the war, and the first for going south pic.twitter.com/WWDVfFVVZP

— Arya 🇮🇷 (@AryJeay) October 25, 2023

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι θα πρέπει να σταματήσει τη βοήθεια στη Γάζα εάν δεν λάβει καύσιμα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες λέει ότι θα αναγκαστεί να σταματήσει τις εργασίες της στη Γάζα εάν δεν λάβει καύσιμα σήμερα.

“Ο χρόνος τελειώνει. Χρειαζόμαστε επειγόντως καύσιμα”, λέει η διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA, Juliette Touma.

Έξι νοσοκομεία στη Γάζα έχουν ήδη κλείσει λόγω έλλειψης καυσίμων, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ένας μικρός αριθμός φορτηγών βοήθειας έχει εισέλθει στη Γάζα από το Σαββατοκύριακο, αλλά είναι μόνο ένα κλάσμα της συνηθισμένης ροής στα σύνορα.

Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς συσσωρεύει καύσιμα.

Το Κατάρ λέει ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς είναι “σε εξέλιξη”

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ λέει ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους με τη Χαμάς για τους περισσότερους από 200 ανθρώπους που αιχμαλώτισε κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος υπηρετεί και ως πρωθυπουργός του Κατάρ, κάνει τα σχόλια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του στην Ντόχα την Τετάρτη.

“Όσον αφορά την πρόοδο στη διαπραγμάτευση των ομήρων, είναι ακόμη σε εξέλιξη”, λέει ο Σεΐχης Μοχάμεντ. “Αν συγκρίνουμε πού ξεκινήσαμε και πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, υπάρχει κάποια πρόοδος και κάποια σημαντική ανακάλυψη και θα παραμείνουμε αισιόδοξοι”.

Και προσθέτει: “Οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη και ανά πάσα στιγμή, νομίζω ότι εάν καταφέρουμε να συνεννοηθούμε μεταξύ των δύο πλευρών, πιστεύω ότι θα δούμε κάποιες ανακαλύψεις, ελπίζω σύντομα”.

Ο Τζαχί Χανέγκμπι, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, ανάρτησε σήμερα στο Twitter ότι “είναι στην ευχάριστη θέση να πω ότι το Κατάρ γίνεται βασικό μέρος και μέτοχος στη διευκόλυνση των ανθρωπιστικών λύσεων”.

Νέο χτύπημα του Ισραήλ στο αεροδρόμιο του Χαλεπίου

Νέο πλήγμα κατάφεραν στο αεροδρόμιο του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία, ισραηλινά μαχητικά, όπως μετέδωσε αρχικά το λιβανικό, φιλοϊρανικό δίκτυο al-Mayadeen, που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ και επιβεβαίωσαν αργότερα τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί από τις 22 Οκτωβρίου, όταν και επλήγη από ισραηλινή πυραυλική επίθεση. Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πλήγματα στο αεροδρόμιο και στις 12 και 14 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ πραγματοποιεί εδώ και χρόνια πλήγματα σε συριακούς στόχους, όχι τόσο κατά των κυβερνητικών δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ, όσο κατά ιρανόφιλων σιιτικών ισλαμιστικών πολιτοφυλακών που εδρεύουν στη Συρία από την εποχή της έξαρσης του εμφυλίου πολέμου.

Με τα πλήγματα το Ισραήλ προσπαθεί να προλάβει μεταφορές ιρανικών όπλων στις συγκεκριμένες πολιτοφυλακές και στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν εναντίον του εβραϊκού κράτους.

Επαναπατρίστηκαν 200.000 Ισραηλινοί για τον πόλεμο

Περισσότεροι από 200.000 Ισραηλινοί επέστρεψαν στο Ισραήλ από το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με έκθεση που ετοιμάστηκε για την Επιτροπή Κρατικού Ελέγχου της Κνεσέτ.

Η έκθεση της Κνεσέτ δεν περιγράφει λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους επέστρεψαν οι Ισραηλινοί και αν στη συνέχεια συμμετείχαν στην πολεμική προσπάθεια.

Ξεπέρασαν τους 6.500 οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 6.546 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 2.704 παιδιών, σκοτώθηκαν και 17.439 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοινώσε το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα.

Το τελευταίο 24ωρο, 756 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 344 παιδιών, σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Related posts

Ουκρανός υπουργός Άμυνας: Τα πράγματα “κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση”

banks

Ισραήλ: Δακρυγόνα κατά Παλαιστινίων που συγκεντρώθηκαν έξω από φυλακή, αναμένοντας την απελευθέρωση κρατουμένων

banks

Αργεντινή: Σε χαμηλό από το 2016 τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας

banks

Ολλανδία: Οι θησαυροί της Κριμαίας πρέπει να επιστραφούν στο ουκρανικό κράτος, αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο

banks

Occidental Petroleum: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη δ’ τριμήνου, χάρη στην αύξηση της παραγωγής

banks

Γερμανία: Αποκλιμάκωση πληθωρισμού χονδρικής τον Μάιο στο 1% – Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2021

banks