23.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
ECONOMY

Δημοσιονομικοί κανόνες: Προς αναζήτηση «λευκού καπνού» οι υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες

Για ένα δύσκολο βράδυ είναι προετοιμασμένοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς έχουν περιθώριο έως και αύριο το πρωί στη συνεδρίαση του Ecofin για να καταλήξουν σε μία ισορροπημένη συμφωνία γύρω από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Να μην ξεχνάμε ότι από το νέο έτος απενεργοποιείται η ρήτρα διαφυγής, κι αν δεν υπάρξει συμφωνία επιστρέφει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης με τη παλαιά του μορφή.

Αυτό που αναζητείται είναι να υπάρξει μία ισορροπημένη πολιτική απόφαση, στη βάση της πρότασης που έχει καταθέσει η ισπανική προεδρεία. Στο 51% τοποθέτησε τις πιθανότητες να επέλθει συμφωνία ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι προσερχόμενος για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Αλλά και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε δηλώσεις του εκτίμησε ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις σήμερα και αύριο το πρωί. Και η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, υποψήφια για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Νάντια Καλβίνο έκανε λόγο για μία μακρά νύχτα καθώς στο δείπνο των υπουργών θα ξεκινήσει ο κύκλος των διαβουλεύσεων για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Πιο συγκρατημένος ήταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ο οποίος αν και αναγνώρισε ότι ήδη οι συζητήσεις με τη Γαλλία έχουν προχωρήσει σημαντικά έχοντας συμφωνήσει στο 90% των ζητημάτων, συμπλήρωσε ότι «για συμφωνία σήμερα δεν είμαι πεπεισμένος ότι θα συμβεί». Ακόμα πιο απαισιόδοξη ήταν η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας  η οποία προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup τόνισε ότι «υπάρχουν αρκετά ανοιχτά πολιτικά και τεχνικά θέματα. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες οπότε θα πρέπει να είμαστε πολύ ακριβής στο τι θα συμφωνήσουμε».

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το σημερινό δείπνο. Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα διευκρίνιζαν ότι στην ατζέντα θα περιλαμβάνονται: το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η ευρωπαϊκή διεύρυνση και η χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Ειδικά για το πρώτο ζήτημα δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα προκύψει κάποια λύση στο τραπέζι. Όπως φαίνεται όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα προχωρήσουν οι συζητήσεις στο σημερινό δείπνο των υπουργών.

Related posts

Ρέγκλινγκ: Βλέπουμε θετικά το αίτημα της Ελλάδας να αποπληρώσει νωρίτερα το χρέος προς το ΔΝΤ

banks

Οίκος DBRS: Ενδείξεις ανάκαμψης της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα

banks

Υπ. Εργασίας: Οκτώ μέτρα για την στήριξη εργαζομένων και ανέργων

banks

Φοροδιαφυγή: Πώς ενισχύεται το «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης

banks

ΒΕΑ: Νέος επικεφαλής ο Α΄ αντιπρόεδρος Κ. Δαμίγος

banks

Γ. Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ) στο Naftemporiki TV: Η αγορά χρειάζεται μια ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών

banks