May 11, 2024
Image default
WORLD

Διαμαρτυρία Βίλνιους για το ρωσικό ένταλμα σύλληψης του Λιθουανού υπουργού Πολιτισμού

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας υπέβαλε σήμερα διάβημα διαμαρτυρίας στη Μόσχα, αφού οι ρωσικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης εναντίον του Λιθουανού υπουργού Πολιτισμού Σιμόνας Κάιρις αλλά και άλλων πολιτικών για την καταστροφή μνημείων της σοβιετικής εποχής.

“Αυτές οι ρωσικές αποφάσεις έρχονται σε αντίθεση με τους κοινά αποδεκτούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, αποτελούν προσπάθεια παραποίησης του παρελθόντος και δείχνουν ασέβεια προς την ιστορική μνήμη της Λιθουανίας”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Οι αρχές της Ρωσίας εξέδωσαν χθες Τρίτη εντάλματα σύλληψης εναντίον της πρωθυπουργού της Εσθονίας Κάγια Κάλας, του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας Τάιμαρ Πέτερκοπ και του υπουργού Πολιτισμού της Λιθουανίας Σιμόνας Κάιρις.

Ρωσική πηγή ασφαλείας, την οποία επικαλέστηκε χωρίς να την κατονομάσει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, δήλωσε ότι οι τρεις αξιωματούχοι χωρών της Βαλτικής διώκονται για “καταστροφή και πρόκληση ζημιάς σε μνημεία για τους σοβιετικούς στρατιώτες” του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα τελευταία χρόνια πολλά από τα μνημεία που είχαν ανεγερθεί επί Σοβιετικής Ένωσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποξηλώθηκαν στις χώρες της Βαλτικής, σε ένδειξη απόρριψης της σοβιετικής περιόδου, καθώς τα κράτη αυτά θεωρούν ότι ήταν υπό την κατοχή της πρώην ΕΣΣΔ.

Related posts

“Άνοιγμα” του Ντόναλντ Τραμπ στον Σι Τζινπίνγκ

banks

Μήνυμα πρέσβη Κίνας στην Ελλάδα προς ΗΠΑ: “Πήγαινε πιο εκεί και μην μου μπλοκάρεις τον ήλιο”

banks

Σούνακ: Είμαι βέβαιος ότι ο βασιλιάς θα επιστρέψει εν πλήρη δυνάμει

banks

Συρία: 8 νεκροί σε εκρήξεις με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά

banks

Λιθουανία: Η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για τον κίνδυνο “αποσύνδεσης” από την Κίνα

banks

ΗΠΑ σε Β. Κορέα: “Σταματήστε τις διαπραγματεύσεις για πώληση όπλων στη Ρωσία “

banks