21.1 C
Athens
May 17, 2024
Image default
WORLD

Διατήρησε και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια η Fed – Επιβραδύνει τη μείωση του ισολογισμού της

Επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά τις προσδοκίες της αγοράς η Federal Reserve, καθώς διατήρησε τα επιτόκιά της αμετάβλητα στο εύρος του 5,25%-5,50%, όπου βρίσκονται από πέρυσι το καλοκαίρι, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να επισημαίνει ότι πρόθεσή της παραμένει η μείωση των επιτοκίων, αν και τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα τελευταία μακροοικονομικά δεδομένα προκαλούν ανησυχία.

Πιο συγκεκριμένα, η Fed επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το τελευταίο έτος αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ως εκ τούτου δεν εκτιμά ότι είναι κατάλληλη η μείωση των επιτοκίων, τουλάχιστον έως ότου έχει στη διάθεσή της περισσότερα στοιχεία για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%. 

“Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε έλλειψη περαιτέρω προόδου ως προς την επίτευξη του στόχου της επιτροπής για πληθωρισμό στο 2%”, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στη ρητορική της σε σχέση με τη συνεδρίαση του Μαρτίου ότι σημείωσε ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία “εξισορροπούνται”.

Η ανακοίνωση της FOMC σήμερα κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τα σχόλια των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, που έχουν περιορίσει τις προσδοκίες των επενδυτών και των οικονομολόγων ότι πλησιάζει η ώρα έναρξης του κύκλου μείωσης του κόστους δανεισμού, με τους επενδυτές να βλέπουν πλέον την πρώτη κίνηση της Fed τον Νοέμβριο.

Οι αξιωματούχοι της Fed πρόσθεσαν ότι οι κίνδυνοι πληθωριστικών πιέσεων παραμένουν, καθώς η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται με ισχυρό ρυθμό, η αγορά εργασίας εμφανίζεται ανθεκτική και το ποσοστό της ανεργίας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης του ισολογισμού

Η Fed αποφάσισε όμως να προχωρήσει στην επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης του ισολογισμού της, κάτι στο οποίο έχει αναφερθεί επανειλημμένως από την αρχή του έτους.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), η Fed ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουνίου μειώνει το ανώτερο όριο των τίτλων του δημοσίου που επανεπενδύει και δεν επιτρέπει να ωριμάσουν, στο ύψος των 25 δισ. δολαρίων από 60 δισ. δολάρια που είναι σήμερα. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε ωστόσο αμετάβλητο το ανώτατο όριο των ενυπόθηκων τίτλου που αφήνει να ωριμάσουν, στα 35 δισ. δολάρια τον μήνα.

Η επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης του ισολογισμού της Fed ήταν ευρέως αναμενόμενη, καθώς όπως προείπαμε, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είχε ενημερώσει για την πρόθεσή της από την αρχή του έτους, με την αγορά ωστόσο να μην περιμένει ευρέως την ανακοίνωση της απόφασης στην τρέχουσα συνεδρίαση.

Οι αξιωματούχοι της Fed υποστηρίζουν ότι η επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, μειώνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων αναταράξεων στην αγορά, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν την τελευταία φορά που προχώρησε σε τέτοια κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed διπλασίασε το ύψος του ισολογισμού της, στα περίπου 9 τρισ. δολάρια, κατά τη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία, ωστόσο το δεύτερο εξάμηνο του 2022 άρχισε να αφήνει και πάλι κρατικά ομόλογα και ενυπόθηκους τίτλους να ωριμάζουν, περιορίζοντας τον προϋπολογισμό της σήμερα στα 7,5 τρισ. δολάρια.  

Η μείωση του ισολογισμού τους, διαδικασία γνωστή και ως ποσοτική σύσφιξη, δεν σχετίζεται και τις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια και έχει στόχο να άρει την υπερβολική ρευστότητα που διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, η Fed δεν έχει ορίσει ακόμη το επίπεδο που θα ήθελε να μειωθεί ο προϋπολογισμός της, μετά την αποπεράτωση της ποσοτικής σύσφιξης, ωστόσο σε έκθεσή της τον προηγούμενη μήνα η Fed της Νέας Υόρκης τοποθέτησε το επίπεδο αυτό κάπου μεταξύ 6-6,5 τρισ. δολαρίων.

Related posts

Στο Ελσίνκι έφτασε ο Μπάιντεν – Στις 27 Ιουλίου συναντά τη Μελόνι

banks

Ρωσία: Οδηγία Πούτιν για σταθεροποίηση της λιανικής τιμής των καυσίμων

banks

Αφγανιστάν: Δύο χρόνια από την άτακτη υποχώρηση των Δυτικών

banks

Γερμανία: Ο πρώτος περιφερειάρχης από την AfD εξελέγη σήμερα στο Ζόνεμπεργκ

banks

Τράπεζα της Αγγλίας: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 τα επιτόκια με αύξηση 50 μ.β.

banks

“Άλμα” 12% για την Nvidia – Στα $850 και $925 βλέπουν τη μετοχή JPMorgan και Bank of America αντίστοιχα

banks