18.1 C
Athens
April 30, 2024
Image default
WORLD

Διπλωματικός “πόλεμος” ανάμεσα σε Μεξικό και Ισημερινό: Προσωρινή αποβολή του Ισημερινού από τον ΟΗΕ ζητούν οι Μεξικανοί

Το Μεξικό ζητά την αναστολή του Ισημερινού από τα Ηνωμένα Έθνη έως ότου η νοτιοαμερικανική χώρα ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την επιδρομή της στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο, δήλωσε την Πέμπτη η Μεξικανή υπουργός Εξωτερικών Αλίσια Μπαρτσένα.

Το αίτημα είναι μέρος μιας υπόθεσης που το Μεξικό παρουσιάζει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ.

Το μεξικανικό διπλωματικό προσωπικό που υπηρετούσε στο Κίτο έφυγε από τον Ισημερινό την Κυριακή, δύο ημέρες μετά την έφοδο της αστυνομίας για να συλληφθεί πρώην αντιπρόεδρος του Ισημερινού που είχε βρει άσυλο εκεί.

Οι διπλωμάτες και τα μέλη των οικογενειών τους έφυγαν από το Κίτο με εμπορική πτήση συνοδεία ως το αεροδρόμιο των πρεσβευτών της Γερμανίας, του Παναμά, της Κούβας και της Ονδούρας, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ.

Η εισβολή, χωρίς πρόσφατο προηγούμενο σε διεθνές επίπεδο, αστυνομικών του Ισημερινού στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο για να συλλάβουν τον πρώην αντιπρόεδρο Χόρχε Γκλας, τον οποίο βαρύνουν κατηγορίες για διαφθορά και ο οποίος είχε προσφύγει στη διπλωματική αντιπροσωπεία, έχει φέρει βροχή επικρίσεων από την Παρασκευή.

Related posts

DW: Ευθύνεται η Ελληνική Ακτοφυλακή για το ναυάγιο στην Πύλο;

banks

Δανία: Ανακαλύφθηκαν σπάνιοι θησαυροί των Βίκινγκ

banks

Ουκρανία: Απεσταλμένος του Πεκίνου στο Κίεβο για να συζητήσει “πολιτική διευθέτηση”

banks

Η Ουκρανία παρέλαβε τα πυρομαχικά διασποράς που έστειλαν οι ΗΠΑ

banks

Ο Πούτιν δηλώνει σίγουρος για τα σχέδια για την Ουκρανία

banks

Κούβα: Πενταπλασιάζεται από την 1η Μαρτίου η τιμή των καυσίμων

banks