21.1 C
Athens
May 17, 2024
Image default
POLITICS

Περισσότεροι από 200.000 Έλληνες θα κάνουν χρήσης της επιστολικής ψήφου – Εξέπνευσε η προθεσμία εγγραφής

Εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Δευτέρας η προθεσμία εγγραφής στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, με τον τελικό αριθμό εγγεγραμμένων να ξεπερνά τις 200.000 από 128 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, οι εγγεγραμμένοι στο σύνολό τους ανήλθαν στις 202.556, εκ των οποίων οι 153.322 (75,7%) είναι κάτοικοι εντός επικράτειας, ενώ οι 49.234 (24,3%) Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό.

Οι χώρες που σημείωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγραφών είναι η Γερμανία με 9.578 εγγεγραμμένους, το Ηνωμένο Βασίλειο με 9.090, οι ΗΠΑ με 3.857, το Βέλγιο με 3.491, η Ολλανδία με 3.119 και η Κύπρος με 2.808.

Όπλο κατά της αποχής

Η δυνατότητα για επιστολική ψήφο δίνεται σε όλους τους πολίτες, με την κυβέρνηση -και όχι μόνο- να ελπίζει ότι ίσως να συμβάλλει και στη μείωση της αποχής, που αν στις εθνικές εκλογές αναδεικνύεται «μεγάλος νικητής», πόσο μάλλον στις ευρωεκλογές, για τις οποίες το ενδιαφέρον είναι πάντα πιο μικρό σε σχέση με τις εθνικές.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός στην τελευταία προτροπή του, μέσω tik tok, προς τους πολίτες να κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου έσπευσε να τονίσει πως «ίσως υπάρχει η αίσθηση ότι η επιστολική ψήφος αφορά μόνο τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Η αλήθεια όμως είναι ότι αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα πολίτη, ο οποίος θέλει να ψηφίσει χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία στο εκλογικό κέντρο, εξοικονομώντας και χρόνο αλλά και χρήματα. Έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας διευκολύνεται έμπρακτα η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές».

Πάντως, η επιστολική ψήφος έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις, κυρίως ως προς τη διαφάνεια της διαδικασίας, με το email gate να κάνει ακόμη πιο βαρύ το κλίμα. Ο αντίλογος δε στην άποψη που θεωρεί ότι αποτελεί όπλο κατά της αποχής, είναι ότι το πρόβλημα της πολιτικής σήμερα είναι πολύ βαθύτερο και αφορά κυρίως το γεγονός ότι δεν εμπνέει και δεν πείθει τους πολίτες προκειμένου να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Related posts

ΠΑΣΟΚ: Ρόζα Βρεττού, Κώστας Χρυσόγονος, Ηλίας Κικίλιας και Παναγιώτης Δημόπουλος στο ευρωψηφοδέλτιό του

banks

Προβάδισμα Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη

banks

Ο γάμος ομοφύλων ξυπνάει «βεντέτα» στη Ν.Δ. – Μετωπική Σαμαρά – Μητσοτάκη

banks

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης για ποτό στο Κολωνάκι με τους βουλευτές μετά το… εκρηκτικό συνέδριο

banks1

Χρυσοχοΐδης: Προβλήματα χρηματοδότησης, λειτουργικότητας και ασφάλειας στον σιδηρόδρομο το 2013

banks1

Στη Βεγγάζη ο Δένδιας – Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης

banks