21.9 C
Athens
May 11, 2024
Image default
WORLD

Διχασμένοι οι αξιωματούχοι της Fed τον Ιούλιο για την ανάγκη και νέων αυξήσεων

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve ήταν διχασμένοι για την ανάγκη και νέων αυξήσεων στα επιτόκια της τράπεζας στη συνεδρίαση τους στις 25-26 Ιουλίου, με “κάποιους” αξιωματούχους να επικαλούνται τους κινδύνους στην οικονομία από την υπερβολική σύσφιξη της πολιτικής, αν και οι  “περισσότεροι” συνέχισαν να δίνουν προτεραιότητα στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίαση που δημοσιεύτηκαν σήμερα, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία. 

“Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα τους να οδηγήσουν τον πληθωρισμό πίσω στον επίσημο στόχο του 2%”, σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης η οποία κατέληξε σε άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα επιτόκια στο 5,25% με 5,50%.

“Οι περισσότεροι συμμετέχοντες συνέχισαν να βλέπουν σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους στον πληθωρισμό, κάτι που θα μπορούσε να απαιτήσει περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής”, σημειώνεται. 

Ωστόσο, υπήρξαν και πιο επιφυλακτικές φωνές που επισήμαναν ότι ο αντίκτυπος από τη συνεχιζόμενη νομισματική σύσφιξη φαίνεται πλέον να γίνεται περισσότερο αισθητός στην πραγματική οικονομία, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνει. 

Σε αυτό το πλαίσιο, δύο αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ της άποψης να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιούλιο. 

Κάποιοι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης “ότι αν και η οικονομική δραστηριότητα έχει υπάρξει ανθεκτική και η αγορά εργασίας έχει παραμείνει ισχυρή, συνεχίζουν να διαφαίνονται καθοδικοί κίνδυνοι στην οικονομική δραστηριότητα”. 

Σε γενικές γραμμές, οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι το επίπεδο της αβεβαιότητας παραμένει υψηλό και σε αυτό το πλαίσιο οι επόμενες αποφάσεις για τα επιτόκια θα εξαρτηθούν “από το σύνολο των στοιχείων που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες”. 

Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να “βοηθήσουν να φανεί σε ποιο βαθμό η αποπληθωριστική διαδικασία συνεχίζεται”, μια πιθανή ένδειξη για μια πιο υπομονετική προσέγγιση από την κεντρική τράπεζα το επόμενο διάστημα. 

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν πάντως η Fed να κρατήσει τα επιτόκια της αμετάβλητα στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 19-20 Σεπτεμβρίου μετά και τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχείων για τον πληθωρισμό τον Ιούλιο

Related posts

Βρετανία: Οριακή ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,1% το α’ τρίμηνο

banks

Κίνα-Γαλλία: Κοινή δήλωση Μακρόν – Σι για την “επιστροφή της ειρήνης” στην Ουκρανία

banks

Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού: Η πρόεδρός μας συνάντησε στο Κατάρ τον ηγέτη της Χαμάς

banks

Μεσολάβηση Κατάρ μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για να ξαναρχίσει η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων

banks

ΟΑΣΕ: Με συμμετοχή Λαβρόφ η διάσκεψη στα Σκόπια

banks

Γαλλία: Μια ένωση Εβραίων και Μουσουλμάνων

banks